Ціна на нафту може впасти до рівня $30-50 за барель

Читать на русском

Зниження попиту на енергоносії і надлишкова пропозиція на тлі активного розвитку проектів альтернативної енергетики і енергоефективності може привести до падіння цін на нафту до рівня $30-50 за барель.

Про це говорить в коментарі тижневику «Термінал» директор НТЦ «Психея» Сергій Сапегін, пише «Слово і Діло».

За словами експерта, утворення цін на нафту залежить від трьох чинників: попиту-пропозиції, а також інформаційної і фінансової складових.

«Що стосується попиту-пропозиції, то дефіциту нафти на світовому ринку зараз немає. Великі нафтові трейдери зберігають мільйони барелів сировини в танкерах. Це ресурс, який перевищує попит і готовий в найкоротший строк забезпечити ситуативне підвищення попиту на нафту. Схожа ситуація і зі сховищами на суші. Експертні оцінки свідчать, що об'єми накопиченої нафти досягають 50 млн баррелів. Це більш ніж половина всієї добової норми, що викидається на світовий ринок і її вистачить для забезпечення дводенного вжитку всієї економіки США», – запевняє Сапегін.

Що ж до інформаційної складової утворення цін на нафту, то, зі слів експерта, економічні показники свідчать про слабке зростання світової економіки.

«На даний момент спостерігається уповільнення зростання продуктивної активності у Франції і в Німеччині. Погіршились економічні показники Китаю. А нестабільна політична ситуація в Гонконгу, ймовірно, приведе до зниження економічних показників другого за величиною світового споживача нафти», – припускае фахівець.

Читайте також: Падіння російського рубля внаслідок здешевлення нафти

Крім того, «долар, що дорожчає, приведе до вилучення фінансових ресурсів з нафти, що дешевіє, і є найважливішим чинником зниження ціни на неї», – додав Сапегін.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: