Кузьмін зробив свою справу?

Читать на русском

«(Генпрокуратура) стверджує, і буде доводити це в суді, що Тимошенко разом зі своїм спільником Лазаренком вбивала своїх конкурентів по бізнесу. У нас є достатньо даних» , - Р. Кузьмін ( 22.01.13 р.).

Чи не це заява стала причиною, з якої Ренат Равелійович Кузьмін нещодавно залишив лави заступників Генерального прокурора України, в яких він перебував цілих 7 років, і отримав місце заступника секретаря РНБО?

Гіпотез на цю тему висловлювалося чимало. Адже, якщо напередодні підписання Угоди про асоціацію з ЄС українська влада все ж збираються піти на поступки, і відправити колишнього прем'єр-міністра на лікування до Європи, то одіозну фігуру екс-заступника генпрокурора, як символ процесу над Тимошенко, краще зайвий раз «не світити». І як сказав би класик: Кузьмін зробив свою справу, Кузьмін може йти... ну, принаймні, тимчасово.

Зазначимо, що на рахунку колишнього зама Генпрокурора, крім обіцянки довести причетність Юлії Тимошенко до вбивства Євгена Щербаня, знаходиться ще одна не менш важковтілювана заява - у новому законі "Про прокуратуру" будуть враховані всі зауваження європейських фахівців.

Зокрема, на думку європейців, прокурор повинен бути позбавлений права проводити слідство і функції загального нагляду за виконанням законів органами влади, державного управління, посадовими особами та громадянами. Крім того, прокурор не повинен представляти інтереси держави і громадян у судах в тій формі , в якій це існує сьогодні. Зазначимо, що саме ці пункти вважаються найбільш проблемними в законопроекті «Про прокуратуру», через що опозиція відмовляється прийняти провладний документ.

Шкода, що на момент парламентських дебатів щодо законопроекту про прокуратуру Ренат Равелійович вже ніяк не впливає на ситуацію, і не в змозі виконати свою обіцянку.

До виконаних обіцянкам колишнього першого заступника Генпрокурора можна віднести заяву про з'ясування ситуації із забороною виїзду за кордон захисника Юлії Тимошенко Сергія Власенка. Обіцянка ця формально виконана, адже Генпрокуратура заявила про свою повну непричетність до ситуації.

У цілому Ренат Кузьмін працював в органах прокуратури ще з 1991 року. При цьому йому не звикати бути заступником - цю роль він застосовував на собі багато разів, був заступником прокурора Донецька, Донецької області, Київської області, і, врешті-решт, заступником Генпрокурора.

Що ж, подивимося, як вдасться зарекомендувати себе Р. Кузьміну на посаді заступника Секретаря Ради Національної безпеки і оборони України і чи довгим буде його «розставання» з Генеральною прокуратурою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: