Склад коаліції буде оголошений не пізніше 21 листопада

Читать на русском

Експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай вважає, що головною загрозою для уряду може стати створення нових фракцій, як для формування більшості так і участі в опозиції.

Так експерт  прокоментував«Слову і Ділу»  ситуацію, щодо коаліції та формування уряду в найближчий період.

 «З формальної точки зору для запуску ВР потрібно 3 тижні, щоб ЦВК завершила процедуру та зібрати засідання Ради. З точки зору політичної, Порошенко та Яценюк взяли на себе відповідальність оголосити термін до 2-х тижнів. Але, якщо подивитись на календар листопада, там є політично критична дата - це перша річниця Євромайдану — 21 листопада, а це означає, що не пізніше 21 листопада в Україні буде оголошено склад коаліції та представників від коаліції в уряд», - повідомив Солонтай.

Зі слів експерта, в умовах коли на сході -  війна, на півдні -  окупація, а всередині — економічний розвал суспільство не витримає вічної дискусії хто потрапить в уряд, хто буде прем’єром, а хто спікером.

«Сьогодні оголошено про початок засідань та зустрічй переговорних груп фракцій. Домовленості будуть щодо змісту, тексту коаліції, програмної частини коаліції,  формату роботи коаліції, механізмів, як персонально сформується в уряд, та які комітети віддадуть опозиції», - розповідає експерт.

 На його думку, можливі два варіанти опозиції: депутати-самовисуванці разом з опозиційним блоком та фракції Ляшка і «Батьківщина».

 «Основною проблемою, яка може суттєво вплинути на склад коаліції є питання в які фракції можуть потрапити мажоритарники — самовисуванці, які причетні до диктаторських законів 16 січня, чи створять вони окрему фракцію, яка буде в опозиції до уряду. За участі цих депутатів коаліція може мати конституційну більшість. Але проти їх участі виступають фракції Народного фронту та Самопомочі. Тим не менше, вони домовляються про свій вплив не з ними, а з Президентом, який матиме найбільшу фракцію за підсумками виборів», - підсумував Олександр Солонтай.

Читайте також: Яких безвідповідальних депутатів проводить до парламенту «Опозиційний блок»

Нагадаємо, 30 жовтня керівник виборчого штабу «Блоку Петра Порошенка» Віталій Ковальчук повідомив, що Верховна Рада VIII скликання проведе своє перше засідання орієнтовно в третій декаді листопада.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: