Нинішня влада не проведе реформи судоустрою - експерт

Читать на русском

Заслужений юрист України, екс-прокурор Київської області, державний радник юстиції Юрій Гайсинський вважає, що задача судової реформи полягає не в створенні Ради, а в зміні закону про судоустрій і статусу суддів.

Так відомий юрист прокоментував «Слову і Ділу» повідомлення, що Президент України Петро Порошенко підписав указ, яким затвердив положення про Раду з питань судової реформи та її персональний склад.

«В основі судових справ — закон, тому перш за все необхідні зміни в системі правосуддя, та зміни до Конституції в частині про звільнення суддів. Чиновники — це бюрократичний клас, тому скоротити необхідно не лише чиновників на 50%, але і суттєво обмежити їх повноваження та функції», - вважає Гайсинський.

За словами колишнього судді та екс-голови Печерського райсуду Києва Миколи Замковенка, для реформування судової системи однією з вимог Ради Європи було створення нового закону «Про прокуратуру», який теоретично введений, але знову потребує змін, оскільки має лише 2 статті «Повноваження прокуратури» та «Вибори генпрокурора».

«Нинішня влада ніякої реформи, що змінить судоустрій не проведе. Доказом цього є те, що, навіть прем'єр-міністр, який вважає себе юристом-міжнародником, дозволяє собі проводити розширене засідання Кабміну у стінах Верховного суду, що є грубим порушенням всіх європейських норм та Конституції України «Про розподіл влади», а саме виконавча влада в особі Яценюка фактично втручається в судову, а головне коли мова йде про судову реформу робочим органом має бути Міністерство юстиції та Верховний суд України, але не Арсеній Петрович», - розповідає Замковенко.

Читайте також:З початку лютого з лав СБУ було звільнено 2,5 тисячі працівників

Нагадаємо, згідно судової реформи, яка проводиться в рамках «Стратегії 2020», через 6 років рівень довіри до судової системи повинен зрости до 60%. На думку Президента України це є одним з ключових завдань судової реформи.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: