Українці хочуть хорошого життя, а не реформ - Андрусів

Читать на русском

Після 8 місяців діяльності прем'єра Яценюка та 5 місяців Президента Порошенка можна стверджувати, що курс реформ – це збільшення кількості та якості паперових продуктів у вигляді концепцій, законів, планів, стратегій тощо, які незначно перевищують напрацювання помаранчевої команди 2005-го року.

Про це пише кандидат політичних наук, автор книги реформ «Змінити майбутнє» Віктор Андрусів у своїй авторській колонці на Українській правді, передає «Слово і Діло».

З огляду на це, спеціаліст уже говорить про прогноз подальшої долі реформ. Прийняті закони не будуть виконуватись, курс реформ застрягне в політичних чварах, а децентралізацію замінять консолідацією нової й старої влади, переконує Андрусів.

«Хтось скаже: чекайте, а як інакше? Перший етап реформ – це напрацювання проектів законів та стратегій, другий – їх прийняття, а третій – реалізація. І це повністю співпадає з тим, що робить влада – як у 2005-му, так і сьогодні. Можу тільки додати, що всі ці кроки є правильними й логічними. Єдиний недолік – це відсутність етапу №0, а саме формування суспільних інтересів самих реформ», - переконує політолог.

А відсутність уваги до суспільних інтересів, на думку експерта, вказує на дві методологічні помилки, що здійснює будь-яка влада в Україні.

«Перша полягає в тому, що всю відповідальність за реалізацію реформ вона покладає на себе. Тоді, як насправді, головним учасником кожної реформи є відповідна суспільна група, яка й має використовувати зміни здійснені владою. Друга - влада щиро вірить у природний інтерес суспільства до реформ. Однак, насправді, українці хочуть хорошого життя, а не реформ», - пояснив власні доводи Андрусів.

Саме тому, за його словами, виконання етапу №0 не стільки завдання влади, скільки громадянського суспільства, однак, «в Україні воно дуже слабке, але ті кращі його представники що є, витрачають усі сили, щоб формувати інтерес змін у головах політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: