Створення спецрахунку для біженців – показник безпорадності влади

Читать на русском

За сприяння Управління Верховного комісара ООН у справах біженців і Міжнародного комітету Червоного Хреста, в тісній взаємодії з відповідним національним керівництвом потрібно створити план, згідно з яким надавати допомогу переселенцям зі сходу і Криму.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт фінансових ринків, начальник департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський.

«Вважаю, що спецрахунок – це гучна, узагальнена назва, скоріше спосіб продемонструвати, що держава піклується про переселенців. Насправді ж це показник того, що лише на кошти, які виділяють міжнародні організації згідно Конвенції ООН, можна розраховувати», – розповідає Яблоновський.

Зі слів фінансового експерта, перш ніж говорити про рахунки, необхідний централізований план допомоги переміщеним особам, для вирішення питань реєстрації, оцінки кількості, надання необхідної допомоги, а створення рахунку залишається поки що на рівні переговорів.

«Уряд має перш за все вирішити такі питання як запровадження механізму надання адресної допомоги громадянину, створення матеріально-технічного резерву для забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб та будівництво містечок для розміщення громадян, які переміщуються з тимчасово окупованої території України і районів проведення антитерористичної операції. Для цього і потрібен спеціалізований рахунок за участі ООН, оскільки у бюджеті відсутні кошти на забезпечення цих умов», - повідомив експерт.

Читайте також: Куди найбільше їхали біженці зі сходу протягом минулого тижня?

Слід зазначити, що станом на 16 жовтня в Києві зареєстровано майже 38 тисяч внутрішньо переміщених осіб з АР Крим і сходу України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: