«Батальйон Яценюка» на марші: перша 30-ка списку «Народного фронту»

Читать на русском

«Слово і Діло» спільно з політичними експертами продовжує серію публікацій щодо прохідної частини списків політичних партій, які йдуть на вибори до Верховної Ради України. 

Сьогодні пропонуємо вашій увазі першу тридцятку виборчого списку партії Арсенія Яценюка «Народний фронт».

10 вересня делегати з'їзду партії «Народний фронт» обрали прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка головою партії, спікер парламенту Олександр Турчинов очолив центральний штаб «Народного фронту». В той же день стало відомо, що до складу партії Яценюка-Турчинова також увійдуть ряд польових командирів Майдану та антитерористичної операції.

«Команда Яценюка-Турчинова вирішила обіграти в політичному позиціонуванні час свого найбільшого тріумфу – Революцію Гідності. Як Майдан поєднав політиків і громадських діячів, добровольців самооборони та офісних експертів, так і список «Народного фронту» намагається демонструвати таке ж олів’є дуже різнопланових діячів (бо далеко не всіх у цьому списку, а особливо на округах язик повертається назвати політиками, принаймні поки що)», - сказав у коментарі «Слову і Ділу» політичний експерт Ярослав Юрчишин.

Ключовою «заправкою» цього списку, на думку експерта, стали представники Військової ради, покликані провести реформування армії за швейцарським зразком. «Загалом, це дуже сильний хід – залучити не лише добровольців, а власне вихідців з самооборони Майдану, яка найбільше асоціюється з Революцією Гідності та першими добровольчими батальйонами (саме з бійців Самооборони і були у березні-квітні створені перші відділи Національної Гвардії - ред.). Таким чином Яценюк-Турчинов посилилися ще однією складовою, тобто комендантом Майдану Андрієм Парубієм, та ще й отримали найбільш логічне позиціонування, як «партія війни», - каже Юрчишин.

«Правда цьому позиціонуванню дуже заважає інша складова фронту – бізнесова. Бо не зважаючи на те, що головні спонсори проектів Яценюка - його друг молодості Андрій Іванчук та «любий друзь» Микола Мартиненко - реально вкладали ресурс в Майдан, але вони залишаються бізнесменами, які люблять спокій та тишу. Та спонукають до такої ж любові політичну складову команд Яценюка та Турчинова. І діючі урядовці активно підтримують цю «миротворчу» місію», - повідомив експерт.

«Наскільки вдасться поєднати військову складову, представників Самооборони та АТО (які, можливо, не такі політично досвідченні, зате щирі у своєму прагненні боротися з корупцією та обмежувати впливи олігархів), бізнес-партнерів та кабінетних політиків, багато з яких вже проявили себе на рівні уряду, та й то неодноразово (Яценюк, Аваков, Денісова, Петренко, Бурбак та й той самий Турчинов) - покаже час. Точно можна сказати, що на даний момент перші щиро вірять, що зможуть відстояти цінності Майдану, а другі - що вони діяли і діють в інтересах того ж таки Майдану. То ж є всі шанси, що перші будуть урівноважувати других у щирості, а другі своїм досвідом посилять перших», - резюмував Юрчишин.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: