Забезпечення якості освіти може привести до збільшення хабарництва

Читать на русском

Національне агентство із забезпечення якості вищої освітибуде професійно-незалежною структурою, що може забезпечити більш якісний контроль за ліцензуванням та акредитацією університетів, проте аналогічно може збільшитись і рівень хабарництва.

Про це в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр освіти і науки України 2005–2007 років, ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслав Ніколаєнко, коментуючи заяву міністра освіти і науки Сергія Квіта про створення Національного агентства щодо забезпечення якості вищої освіти.

«Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти - надзвичайно важливий орган, який буде об'єднувати в собі два окремі підрозділи, а саме Вищу атестаційну комісію та Державну атестаційну комісію. Тепер функції контролю з цих установ повністю перекладаються на Агентство, відповідно Всеукраїнська атестаційна комісія - ліквідується», - пояснює Ніколаєнко.

«Хочу також додати, що в нього будуть входити представники Міністерства освіти, вищих навчальних закладів різної форми власності, Національної академії наук України та роботодавців, тому з таким складом є ризик підтримки корупції», - додає ректор.

На думку Ніколаєнка, зміни в сфері освіти мають бути, проте необхідно чітко також контролювати і процедуру фінансування, і питання заробітних плат, які повинні бути на високому рівні, окільки подібний орган, може сприяти розвитку ще більшого хабарництва.

Читайте також: Квіт запевнив, що МОН не буде визнавати дипломи вузів на території ЛНР і ДНР

Нагадаємо, раніше перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун заявила, що в рамках Національного агентства якості вищої освіти будуть створені і профільні комітети, зокрема комітет етики, який буде боротися із плагіатом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: