Кіровоградщина: «мажоритарка» з експериментами

Читать на русском

На минулих парламентських виборах 2012 року мешканці Кіровоградської області на 5 округах обрали 4 «регіоналів» та одну «тушку» - Андрія Табалова, який йшов на вибори від партії «Батьківщина», однак вже у перші дні роботи ВР 7-го скликання – разом із своїм батьком Олександром (який пройшов до парламенту у списках «Батьківщини») відмовилися писати заяву про вступ до фракції цієї політсили.

Область перебувала у особливій зв’язці з Партією регіонів, адже головою Кіровоградської ОДА з 2010-го по 2013 рік був Сергій Ларін. Він один із близьких соратників тодішнього голови Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна, до того ж – до квітня 2014 року очолював Кіровоградську обласну партійну організацію ПР. Зараз пан Ларін бере участь у створенні нового проекту Сергія Льовочкіна – Партії розвитку України.

Ці вибори дещо змінили ситуацію, проте зламати колись потужний у регіоні тренд «регіоналів» буде не просто. Тим паче, що нещодавно Президент Петро Порошенко призначив новим головою Кіровоградської ОДА Сергія Кузьменка – народного депутата (виграв «мажоритарну» у 2012 році у 103 виборчому окрузі, м. Олександрія), екс-регіонала, який знаходиться в орбіті політичного впливу Ларіна-Льовочкіна. Про причинитакогокадрового рішенняПрезидентамирозповімонижче.

До речі, на минулих виборах пан Кузьменко обіцяв газифікувати цілу низку сіл та містечок свого виборчого округу. Ці обіцянки досі залишаються не виконаними.

Кіровоградщина є центральною областю України, нараховує 5 округів та досить скромну кількість виборців – орієнтовно 782 тисячі чоловік.

Найбільш цікавими та веселими виборчі баталії обіцяють бути у 101-му кіровоградському окрузі (смт Голованівськ). Самовисуванцем тут балотується екс-регіонал, нардеп Віталій Грушевський, який вже вигравав вибори у цьому окрузі у 2012 році. Це унікальний народний депутат-флюгер. Він тримає ніс за вітром у будь-якій ситуації: під час революційних подій на Майдані Незалежності на початку лютого 2014-го року він один із перших серед «регіоналів», який виступив на сцені перед протестувальниками, і нібито заявив про свій вихід із фракції ПР в парламенті. Невдовзі на сцені Антимайдану в Маріїнському парку він у ролі оратора виправдовувався перед «тітушками»: мовляв, його заяву про вихід із ПР не вірно зрозуміли. Більш того, всі ці «майданні поневіряння» не завадили йому проголосувати за «диктаторські закони» 16 січня у складі тої самої фракції ПР. Ба, більше: він, мабуть, єдиний «регіонал», який після революційних подій ДВІЧІ виходив із фракції Партії регіонів: так він 22 лютого вийшов зі складу фракції ПР, потім 8 квітня – знову вступив до її лав, і зрештою – 3 червня знову покинув рідну «регіональну» братію. Нещодавно нардеп став уповноваженим представником депутатської групи «За мир і стабільність». Саме депутати цієї групи їздили «на поклін» на засідання Держдуми РФ, після чого МВС відкрило кримінальну справу за даним фактом за ч.2 ст.110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України представниками влади). Що цікаво, прізвище пана Грушевського серед вояжерів не значиться – можливо, він вже зараз замислюється про перехід в іншу депутатську групу, чи, можливо, знову до фракції ПР?

Читайте також: Фракція «Самовисуванців»?

Балотуючись до ВР знову, пан Грушевський досі не виконав своїх обіцянок, даних на попередніх виборах 2 роки тому:

Гастролюватиме у 101-му окрузі ще один самовисуванець - «співочий ректор» Київського національного університету культури і мистецтв Михайло Поплавський, який на довиборах 15 грудня здобув перемогу та став депутатом від 194-го округу (м. Черкаси). Нещодавно нардеп написав заяву про входження до складу депутатської групи «Суверенна європейська Україна», що зовсім не завадило йому раніше підтримувати законодавчі ініціативи Партії регіонів в парламенті, зокрема «криваві закони» від 16 січня. Перебрався «співочий ректор» на Кіровоградщину не випадково: він тутнародився, до того ж, тут має бізнес його рідний брат – Володимир (керівник фермерського господарства «Уют» у с. Синьки Ульяновського р-ну Кіровоградської обл.).

Читайте також: Вони люблять вухами: співаючий ректор зваблює Кіровоградщину

Найцікавіше те, що пан Поплавський досі не виконав своїх обіцянок, що давав жителям Черкас. Що ж, очікуємо нових порцій обіцянок, розрахованих на «лохторат» Кіровоградщини:

Ще одним цікавим висуванцем від Народної партії у окрузі є однофамілець відомого політика, нардепа і екс-спікера – Юрій Литвин. Він вже був нардепом у ВР 6-го скликання, куди потрапив за списками Блоку Литвина (під №15). Досить тривалий час пан Литвин очолював Кіровоградську обласну організацію Народної партії, був депутатом Кіровоградської обласної ради. Зараз, після 2-х річного політичного небуття, аби повернутись у велику політику, йому доведеться гарно попрацювати із виборцями Кіровоградщини.

Від партії Блок Петра Порошенка» по даному округу балотуватиметься Олег Голімбієвський.

Через 102-й виборчий округ (м. Знам’янка) до Верховної Ради намагається протиснутись один із найбільш одіозних уламків «молодої команди» екс-мера столиці Леоніда Черновецького – екс-секретар Київради та тесть «регіонали» Ірини ГоріноїОлесь Довгий. Олесю Станіславовичу доведеться нелегко: його перші зустрічі із виборцями, м’яко кажучи,проходять не зовсім у дружній атмосфері. На парламентських виборах 2012 року пан Довгий висував свою кандидатуру по 214-му столичному окрузі (Дарниця), проте програв вибори «ударівцю» Віктору Чумаку. Ще зовсім недавно в ЗМІ пророкували, що екс-секретар Київради піде по ужгородському 68-му округу, де у нього є дружні відносини із колись впливовою родиною екс-голови Конституційного Суду Андрієм Стрижаком. Проте, Закарпаття виявилось досить специфічною областю для балотування чужинців, і пан Довгий вирішив спробувати сили на малій Батьківщині – на Кіровоградщині. Довгий почав готуватися до виборів давно: вже майже рік він фінансує ремонт доріг, активно розвиває діяльність двох благодійних фондів.

Читайте також: Довгому подарують мандат депутата на день народження?

До речі, подейкують, що протекцію Олесю перед самим Петром Порошенком склав його батько – впливовий колись «нашоукраїнець» Станіслав Довгий. Як відомо, Порошенко і Довгий-старший в свій час входили у найближче коло довіри 3-го президента і лідера «Нашої України» Віктора Ющенка.

Конкуруватиму із кандидатами по 102-му окрузі й ставленик вже згаданої родини Табалових –самовисуванцем тут балотується Андрій Лаврусь. Серйозні шанси на перемогу має і ще один само висуванець, який на парламентських виборах у 2012 році зайняв 5-те місце – Олександр Беляй. Партія «Народний фронт» делегувала на округ Сергія Лібегу, а ВО «Батьківщина» - президента корпорації «Укрмонтажспецбуд» Олексія Луганова.

Від Блоку Петра Порошенка офіційно балотується за мажоритарним округом №102 директор ТОВ «Екоенергомаш» Вадим Бондар.

Як і на парламентських виборах 2012-го року, балотується сімейним підрядом родина впливових місцевих олігархів Березкіних: у 100-му окрузі (м. Бобринець) самовисуванцем йтиме нардеп-«регіонал» Станіслав Березкін, а у 99-му окрузі (м. Кіровоград) – його син Максим. Станіслав Березкін вже традиційно для більшості екс-«регіоналів» покинув фракцію ПР у парламенті у лютому, після чого став членом депутатської групи «Економічний розвиток».

Будучи нардепом у ВР 7-го скликання, пан Березкін не поспішав виконувати своїх обіцянок, серед яких будівництво найбільшого в Україні селекційно-генетичного центру на базіКомпаніївського свинокомплексу, капітальний ремонт доріг , будівництво автовокзалу та ремонт системи водопостачання на своєму окрузі. Цікаво, про що тепер звітуватиме своїм виборцям пан Березкін?

Від партії «Батьківщина» цього разу на 99-му окрузі йтиме Павло Топчій, а на 100-му - директор, ТОВ «Енерготерра» Леонід Соловчук.

Втім сенсація не забарилася: від БПП в окрузі кандидатом йтиме генеральний директор компанії ТОВ «Украгроком», депутат Кіровоградської облради Анатолій Кузьменко – батько того самого Сергія Кузьменка. Отже, тепер стає зрозумілим з першого погляду дивний вибір кандидатури нового голови Кіровоградської ОДА, якого своїм указом призначив Президент.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: