ОВК: п’ята колона на марші!

Читать на русском

Принцип формування ОВК за старим виборчим законодавством загрожує всьому виборчому процесу позачергових парламентських виборів 26 жовтня.

Як відомо, найбільше фальсифікацій та маніпуляцій під час волевиявлення відбувається не під час самого процесу голосування, а під час підрахунку голосів.

Маніпуляціям сприятиме й виборчий закон в частині формування складу Окружних виборчих комісій, які, зрештою, і прийматимуть всі ключові рішення на окрузі під час підрахунку голосів.

На цих дострокових парламентських виборах, згідно виборчого законодавства, ОВК формували за поданнями парламентських фракцій (яких зараз 4) і тих політичних партій, які брали участь у минулих парламентських виборах у загальнонаціональному окрузі.

У кожній ОВК – членів 18, з яких один голова, один заступник і один – секретар. По 4 місця в кожній ОВК гарантовано відійшло представникам парламентських фракцій, а 14 місць – було розподілено шляхом жеребкування між 21 партіями, які на парламентських виборах 2012 року балотувались зі своїми списками. Одна партія – «Руський блок» - участі у жеребкуванні не брала, так як Окружний адміністративний суд міста Києва заборонив її діяльність у травні цього року.

Якщо згадати попередні жеребкування – і у 2012 році, і на довиборах 15 грудня 2013 року – вони особливо не відрізнялося від нинішнього. Особливістю є те, що більшість партій, які брали участь у розподіленні місць у ОВК – є маловідомими, фактично, партіями на папері. У 2012 році ні в кого не виникало сумнівів, що за партійними печатками маловідомих політсил стирчать вуха впливових людей із Партії регіонів, які намагатимуться на свою користь сформувати ОВК, які будуть приймати зручні рішення. Ці партії були технічними виконавцями, додатковими квотами тодішньої партії влади у ОВК.

Чому механізм минулих махінацій із виборами діятиме і під час цих виборів – питання, яке має цілком логічну відповідь: щоб контролювати ОВК, але вже іншими політичними гравцями, тобто діючою владою.

Проте, занепокоєння викликають інші факти. Вже після жеребкування партії мали право проводити заміну своїх членів ОВК. І ось тут найцікавіше: партійні квоти були готові в буквальному сенсі купити політичні гравці, які за таких обставин мали б більшість у ОВК і могли б впливати на вибори по округам. Тут вже немає значення, як: чи саботуючи діяльність ОВК, чи «рахуючи» потрібним чином.

Потрібно також зосередити увагу і на деяких партіях-учасниках розподілу місць у ОВК. Так, Партія регіонів зареєструвала 213 членів ОВК, з яких 12 голів, 13 заступників та 12 секретарів. КПУ отримала 146 членів, з яких 8 голів, 8 заступників та 7 секретарів. Ба, більше: в переліку партій, які отримали свої квоти на ОВК є політичні сили, з якими раніше вільно домовлялися представники попередньої влади: Ліберальна партія України, «Україна майбутнього», Партія Пенсіонерів України, «Зелені», «Нова політика», «Народно-трудовий союз України», «Зелена планета», «Рідна вітчизна». Слід звернути увагу і на той факт, що партія «Нова політика», головою якої є Володимир Семиноженко (один із тих, хто стояв у витоків Партії регіонів та навіть очолював її у 2001-2003 рр.) – отримала 158 членів, з яких 9 голів, 9 заступників і 8 секретарів.

Ці факти є кричущими. При бажанні, вибори на деяких округах можуть бути або зірвані, або фальсифіковані. І якщо нинішня влада використовує систему жеребкування для власних потреб – аби допомогти «своїм» кандидатам перемогти на виборах, це може зіграти і протилежний ефект на тих дільницях, де більшість членів ОВК опиняться під контролем «п’ятої колони», керованої із Кремля.

Олександр Радчук, за матеріалами Gazeta.ua



ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: