Україна імітує стабілізацію і реформи, а Захід - допомогу і підтримку

Читать на русском

Володимир Рябошлик, екс-заступник міністра економіки, економічний експерт, стверджує, що сьогоднішні відносини з МВФ можна визначити наступним чином: Україна імітує стабілізацію і реформи, а Захід - допомогу і підтримку.

Таку думку, експерт висловив «Слову і Ділу» коментуючи прохання МЗС до МВФ переглянути умови кредитування для України у зв'язку з політичною ситуацією в країні та економічною кризою.

«МВФ і світ взагалі, цілком обізнані про реалії в нашій країні. 11 млн греків отримало допомогу в 240 млрд євро. Отже, мишача метушня навколо пари мільярдів доларів для України ніякої погоди не робить. Це очевидно і з міжнародних порівнянь, і з нашого власного потенціалу», - стверджує експерт.

На його думку, Міжнародний Валютний Фонд створений для того, щоб сприяти плавності курсу, і звичайною практикою є, коли країни звертаються до МВФ, якщо валюта знецінюється в районі 30%. В Україні в лютому курс обвалився на 25% і перестав бути фіксованим чи плаваючим. Уже тоді це дало підстави для звернення за типовою допомогою. Але як бачимо, на сьогодні допомога МВФ не змінила становища в країні, і те що нам необхідна фінансова стабілізація і допомога - очевидно.

Також, Рябошлик вважає, що спочатку потрібно провести стандартні ринкові реформи, починаючи з введення нормальної системи оподаткування.

Читайте також: Порошенко запевнив, що Україна готова виконати всі умови програми МВФ stand-by

Нагадаємо, що на початку травня 2014 МВФ виділив Києву перший транш кредиту в розмірі 3,19 млрд доларів. Також було отримано перший транш допомоги від ЄС - 136 млн доларів (100 млн євро) і Світового банку - 750 млн доларів. Таким чином, Україна отримала кредитів на суму понад 4 млрд доларів.



ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: