«Блюк» знову використовує закарпатський плацдарм для штурму парламенту

Читать на русском

Закарпаття один з небагатьох регіонів, що на сьогодні має значну кількість зареєстрованих кандидатів в депутати. Серед останніх, в області, уже відомо, що буде пробувати власні сили в боротьбі за депутатський мандат екс-міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк. 

Тут же балотуються і «єдиноцентристи», а також по сумісництву негласні «господарі» Закарпаття Василь Петьовка та Віктор Балога

Щодо останнього, «Слово і Діло» писало раніше про часткове співпадіння програмних пунктів Віктора Івановича на цій виборчій кампанії з його обіцянками зразка 2012 року. Проте, як виявилось, подібність програмних цілей окремих кандидатів не єдина спільність, що поєднує на Закарпатті парламентські кампанії 2012 та 2014 років. Самі кандидати теж у більшості випадків «скопійовані» за зразком 2012 року.

Яскравим свідченням цьому є все ті ж Балога, Петьовка, а також доволі одіозний депутат ВРУ Михайло Ланьо. Останній, попри те, що наразі є членом депутатської групи «Суверенна європейська Україна», обирався до парламенту в одномандатному виборчому окрузі на Закарпатті, представляючи Партію регіонів. Тоді, в підтримку нього висловились більше 60% виборців, а найближчий конкурент, яким був Олександр Каменяш із ВО «Батьківщина», програв Ланьо на 23 852 голоси. 

Сьогодні Ланьо теж йде по все тому ж, рідному для себе 70 одномандатному виборчому округу. Цього разу уже самовисуванцем. І якщо у 2012 серед його конкурентів було лише 5 зареєстрованих кандидатів, то наразі на 70 окрузі серед потенційних бажаючих отримати крісло народного обранця уже троє осіб і «парад бажаючих» ще не завершено.

Відтак, враховуючи короткий послужний законодавчий список, яким запам’ятався Михайло Ланьо в нинішньому скликанні парламенту (за два роки ним було подано всього лише 2 законопроекти), єдине на що йому можна розраховувати – це лояльність власного виборця. Проте її у випадку з Ланьо теж потрібно буде заново завойовувати. Адже якщо проаналізувати рівень його ефективності за критеріями системи народного контролю «Слово і Діло», то всього 8% із всього, що обіцяв Михайло Іванович протягом своєї парламентської каденції було виконано. А деякі його обіцянки, на кшталт виступати за позаблоковий статус України, що він пропонує робити в майбутньому і у 2014-му, взагалі в нинішніх умовах можна вважати практично не реальними для виконання.

І чим же зібрався задобрювати свого виборця Михайло Ланьо  цього разу? 

По-перше, знайома більшості виборців тема децентралізації влади. Друге, розбудова боєздатної професійної армії виключно на контрактній основі. Третє - реформа прокуратури та системи слідства з позбавленням функції нагляду і перетворення МВС у цивільний орган за європейськими зразками з реорганізацією міліції на поліцію. 

Одним словом, все чинно та благородно. Якщо не зважати на той факт, що пропонує все це людина, яка ще 2 роки тому у власній передвиборчій програмі висловлювала повну підтримку курсу тодішнього президента України Віктора Януковича. Відтак і не зрозуміло, чому депутат Ланьо знову тримає курс у Верховну Раду, а не на Ростов, як той же Янукович.

А можливо кандидатура та проходження Ланьо по відповідному округу завідомо «погоджено» з Балогою? До того ж, не виключення, що на дуже взаємовигідних умовах. Адже просто так не прощають тарани і блокування, мовою яких намагався свого часу говорити з Балогою Михайло Ланьо, що більше відомий за прізвиськом «Блюк». 

Робімо висновки, панове виборці! Країна бла-бла-болів уже в минулому.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: