Для вступу в ЄС Україна має відповідати Копенгагенським критеріям

Читать на русском

Лише забезпечивши відповідність України Копенгагенським критеріям членства, які є універсальними для всіх країн-кандидатів, можна буде вести мову про умови вступу України до ЄС.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт з міжнародного та європейського права Вадим Трюхан, відповідаючи на запитання щодо обіцянки керівника українського МЗС Павла Клімкіна про те, що після ратифікації Угоди про асоціацію Україна вступить до ЄС.

«Протягом всього існування Європейського Союзу (раніш - Європейських співтовариств) період часу від підписання Угоди про асоціацію до вступу різнився», - пояснює спеціаліст.

Наприклад, Туреччина, за його словами, ще в 1963 році підписала таку Угоду, проте досі не завершила переговори про вступ. Натомість окремі країни Центрально-Східної Європи змогли подолати цей шлях менш, ніж за 20 років, зазначає спеціаліст.

«Випадок України - унікальний в своєму роді. Адже йдеться про найбільшу країну Європи за територією та досить розвинену економіку, яка до того ж великою мірою залишається енергоємною і як наслідок не конкурентоздатною з економіками держав-членів ЄС. Тому, для того, щоб Україна вступила до ЄС, необхідно не лише повною мірою забезпечити виконання Угоди про асоціацію, термін введення торгівельної частини якої відкладено на понад рік, а й забезпечити повномасштабну модернізацію української економіки та здійснити реформи в адміністративній, судовій, медичниій та інших сферах», - наголошує Трюхан.

За словами експерта, лише забезпечивши відповідність України Копенгагенським критеріям членства, які є універсальними для всіх країн-кандидатів, можна буде вести мову про умови вступу до ЄС.

Читайте також: Україна просить у ЄС ще 2 млрд євро

«Наразі першочергове завдання - отримати статус країни-кандидата на вступ до ЄС. Для цього треба як мінімум провести реформи, значно знизити рівень корупції, реалізувати бодай частково Угоду про асоціацію зокрема в частині адаптації законодавства, і подати заявку на членство. А «гадання на кавовій гущі» щодо термінів вступу - це невдячна справа», - підсумував експерт.

Нагадаємо, що критерії, яким мають відповідати країни-кандидати на вступ до Європейського Союзу (Копенгагенські критерії), були схвалені на засіданні Європейської Ради у Копенгагені у червні 1993 р. і включають в себе: 

  1. Стабільність інститутів, що гарантують демократію, верховенство права, повагу до прав людини, повагу і захист національних меншин (політичні критерії); 
  2. Наявність дієвої ринкової економіки і здатність витримувати конкурентний тиск і дію ринкових сил у межах ЄС (економічні критерії); 
  3. Здатність узяти на себе зобов’язання, що випливають з членства в ЄС, включаючи суворе дотримання цілей політичного, економічного, валютного союзу (інші критерії).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: