Європа має перекрити канали відмивання грошей Януковича

Читать на русском

Аби дійсно допомогти Україні, Європа повинна перекрити канали по яким відмивалися гроші Януковича та його оточення.

Таку думку висловив міжнародному виданню Foreign Policy британський журналіст, письменник, фотограф Оллівер Буллог у своїй статті Want to Help Ukraine? Stop Accepting Its Stolen Cash (Хочете допомогти Україні? Припиніть приймати її вкрадену готівку), передає «Слово і Діло».

Стаття написана на основі доповіді експертів з Legatum Institute та Institute of Modern Russia на тему Пограбування України: як Схід та Захід об'єднались в одну команду, щоб вкрасти країну.

«Дієвим способом допомогти Україні мало б стати повне блокування каналів, що через них проводяться операції з відмитими Януковичем грошима», - зазначається в статті.

У своїй статті Оллівер Буллог звертає увагу на те, що ЗМІ багато говорять про роль Росії, як прямого агресора, у конфлікті на сході України, мовляв, метою Путіна є поставити Україну «на коліна». Натомість моло хто пише про провину також і Заходу, адже ще до початку війни Україна в економічному сенсі вже була «на колінах» через корумпованість системи Януковича. Провина Заходу, на думку автора, в цій ситуації полягає у підтримці каналів відмивання грошей Януковича.

«Ще до початку війни на Донбасі, Україна вже перебувала «на колінах», і відповідють за це демократичні країни Заходу в тій ж самій мірі, що і Путін. Мова йде про Великобританію, Австрію, Швейцарію, штат Делавер, а також так звані податкові гавані, за допомогою яких корумповані лідери України мали змогу вивозити вкрадені гроші, а також купувати нерухомість», - обгрунтовує журналіст.

На думку Буллога, зараз Захід не в достатній мірі докладає зусиль для належного розслідування схем по відмиванню коштів представників попередньої влади.

«У 2010 році, коли до влади прийшов Янукович, Україна стала лідером з перекачування «брудних грошей» у західні фінансові інституції, придбання нерухомості тощо», - наголошує журналіст.

Оллівер Буллог наголошує, що якщо зараз не розслідувати всі ті корумповані схеми та не розпочати активно повертати вкрадені кошти в Україну, це може в майбутньому завдати удару по її економіці. Відсутність жодного інтересу до такого розслідування може розцінюватись як «зелене світло» для таких схем в майбутньому.

«Кожен, хто зацікавлений у тому, щоб Україна інтегрувалась в Європу, а не скочувалась в обійми Москви, має бути готовим допомогти їй у розірванні із застарілими пост-радянськими звичками. І найефективнішим тут має стати повне блокування каналів відмивання «брудних грошей» українських чиновників», - наголошує журналіст.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: