Ціна за вторгнення в Україну для Росії є занадто високою

Читать на русском

Ціна, яку Росії доводиться платити за вторгнення в Україну, є занадто високою.

Таку думку висловив американський політолог, керівник Ради міжнародної політики Герман Піркнер у своїй статті Russia’s costly Ukrainian conquest (Вторгнення в Україну Росії коштуватиме занадто дорого), опублікованій у The Washington Times, передає «Слово і Діло».

«Незважаючи на все більш жорсткішу риторику Заходу, його економічний та військовий тиску, з метою вплинути на Кремль, очікуваного результату це ще не дало. Також мали місце певні сигнали европейських політиків Києву, що у випадку нездатності відстояти свій суверенітет Україні доведеться урахувати територіальні апетити Кремля», - зазначає Піркнер.

Піркнер наголошує, що, незважаючи на те, що Донбасі зараз триває режим припинення вогню між українськими військовими та проросійськими сепаратистами, що окупували частину східних облоастей України, а також півострів Крим, але «мало хто очікує, що це орриватиме довго, оскільки у невизначеному статусі не зацікавлений ніхто».

«Україна зацікавлена у тому, щоб мінімалізувати будь-який безпосередній вплив Росії на бойовиків, а саме тому невизначенність їй не вигідна. Росія також зацікавлена у відновленні бойових дій, щоб і надалі підтверджувати свої територіальні амбіції щодо України. Оскільки, якщо Путін зупинеться на сході України, це значно ускладнить його плани щодо Казахстану, Білорусі, Молдови та інших країн пострадянського простору», - обгрунтовує політолог.

На думку Піркнера, Порошенко, вочевидь, готується до тривалої боротьби. Акцент зараз робиться на збереження енергоефективності, розширення виробництва ядерної енергетики, і збільшення виробництва української нафти і газу — саме такі пріоритети, переконаний Піркнер, зараз стоять перед Україною, і хоча «забеспечити населення теплом цієї зими буде непросто, але український уряд сповнений рішучості».

«Росія ж насправді знаходиться у менш сприятливих умовах ніж це виглядає. І хоча Путін, мабуть, і мав рацію, коли говорив, що може взяти Київ за тиждень, але у такому Кремль миттєво опинеться у тотальній міжнародній ізоляції, перед довгостроковою перспективою заколоту та необхідності утримувти 20 тисяч солдат. Рано чи пізно Путіну доведеться відповідати на запитання — чому російський уряд говорить неправду про участь російських солдат в українській війні. І про те, що в Україні немає фашистів, а російськомовне населення не притісняється», - додає Піркнер.

Тож, на думку Піркнера, ефект від економічних санкцій згодом лише посилюватиметься.

«Якщо Захід і надалі тиснутиме на Кремль, посилюватиме санкції, та водночас підтримуватиме українців, то Україні таки вдастся відстояти свою незалежність та територіальну цілісніст. Тоді окуповані території на Донбасі вдастся звільнити, але щодо Криму — це зараз не на часі», - підсумовує Піркнер.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: