Дайджест урядових обіцянок від «Слова і Діла» за 29 серпня-4 вересня

Читать на русском

Експерти «Слова і Діла» продовжують відстежувати обіцянки українських урядовців. Минулого тижня члени Кабінету міністрів додали до своїх досьє 7 нових обіцянок. Цікаво, що цього разу кількість виконаних обіцянок ледь не зрівнялася з кількістю нових зобов'язань. Натомість перевірка 2 обіцянок дала негативний результат.

Що обіцяли і що виконали?

Лідером за кількістю нових та виконаних обіцянок цього тижня виявився прем'єр-міністр Арсеній ЯЦЕНЮК. На засіданні Кабінету міністрів 3 вересня він пообіцяв, що уряд готовий до впровадження усього пакету реформ, передбачених програмою, підписаною між Україною та МВФ. Тоді ж прем'єр заявив, що Україна подасть позови проти Російської Федерації для відшкодування збитків, завданих воєнними діями.

Крім того, Яценюк озвучив твердий намір перевірити рівень життя державних чиновників 1-3 категорій. Робити це прем'єр-міністр пропонує не лише перевіряючи їхні податкові декларації, але й відстежуючи реальний рівень життя.

Про повернення української власності говорив цього тижня і міністр Кабінету міністрів Остап СЕМЕРАК. Так, 3 вересня він заявив, що «скіфське золото» повернеться в Україну. Відомо, що сьогодні експозиція, яка протягом тривалого часу виставлялася в Нідерландах, повернеться до Києва - незважаючи на те, що свої претензії на експонати висунули і в Росії, де вважають, що коштовності мають бути повернуті АР Крим.

Також міністр Кабінету міністрів пообіцяв на 20% скоротити кількість центральних органів виконавчої влади. На думку Семерака це також дозволить удвічі скоротити кількість контролюючих функцій, які виконували ЦВО. Також міністр заявив, що Кабмін скерує 50 млн грн на зниження кредитних ставок для населення на енергоощадні заходи.

Чергову обіцянку додав до свого досьє міністр оборони Валерій ГЕЛЕТЕЙ. Він пообіцяв, що для боротьби з «п'ятою колоною» і виявлення фактів невиконання бойових наказів та дезертирства у структурі відомства буде створена служба на зразок «СМЕРШу». Спеціальна служба Міноборони працюватиме в першу чергу на передовій та в органах військового управління.

Список виконаних обіцянок членів Кабміну за останні 7 днів також варто почати із зобов'язань прем'єр-міністра України. Їх в активі Арсенія ЯЦЕНЮКА виявилося 4. Зокрема, 1 вересня у місті Слов'янськ на Донеччині почали роботу всі школи - як і обіцяв після звільнення міста прем'єр.

Обіцяний план імплементації Угоди про Асоціації з Євросоюзом Кабінет міністрів також презентував вчасно і планує затвердити вже у вересні. Крім того, 3 вересня побачив світ план відбудови України на 2015-2016 роки.

Ще одна виконана обіцянка прем'єра стосувалася реверсних поставок газу зі Словаччини. Як результат - запущений 2 вересня газогін «Вояни-Ужгород» дав Україні змогу закачувати від 10 до 40 млрд куб. м. блакитного палива з Європи.

Цікаво, що до відновлення навчальних закладів у звільненому Слов'янську долучилося і Міністерство інфраструктури. 1 вересня експерти «Слова і Діла» додали до активу його очільника Максима БУРБАКА 2 виконаних обіцянки - щодо відбудови дитячого садочка №30 та 4 шкіл у місті, що тривалий час перебувало під окупацією бойовиків.

Що ж до невиконаних обіцянок, то таких спеціалісти «Слова і Діла» за тиждень, що минув, зафіксували 2. Зокрема, невиконаною за фактом залишається обіцянка міністра освіти Сергія КВІТА про те, що 1 вересня в усіх школах Донеччини та Луганщини почнеться навчальний рік. Виконанню обіцянки чиновника завадили бойові дії, що не припиняються на Донбасі уже майже півроку.

На додачу, країна так і не дочекалась обіцяної жорсткої реакції міністра оборониВалерія ГЕЛЕТЕЯ на перетин кордону російським «гуманітарним конвоєм».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: