Законопроект Ковальчука може спричинити податкові маніпуляції - експерт

Читать на русском

Старший консультант Київської школи економіки Михайло Колісник переконує, що законопроект про оподаткування благодійництва вимагає доопрацювань.

Про це він заявив в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу», відповідаючи на запитання щодо обіцянки лідера фракції «УДАР» Віталія Ковальчука на предмет того, що в парламенті буде ухвалено законопроект про оподаткування благодійництва.

На думку експерта, той факт що від оподаткування звільняються благодійні пожертвування на потреби АТО - безумовно позитивний.

«Одне питання чому так довго з цим рішенням зволікали і законопроект не прийняли? Законопроект відклали до нової Ради, а це ще на два місяці. Це означає, що пожертви і надалі будуть змушені робитися в тіньовому режимі», - зазначив фінансист.

З його слів, практика багатьох зарубіжних країн знає прецеденти коли за певних пріоритетних для розвитку країни напрямків створювалось пільгове законодавство і пільгове оподаткування.

У законопроекті Ковальчука, зі слів спеціаліста, є ряд моментів, які потребують доопрацювання.

«Не зрозуміло чи дозволять відносити до складу валових витрат кошти скеровані на благодійність на потреби АТО. Якщо їх дозволяють віднести до складу валових витрат, то це однозначно позитивний момент. Але поки не представлений детальний механізм, цей момент залишається полем для маніпуляцій», - говорить Колісник.

Крім того, за його словами, ще одним важливим моментом, про який у законі не згадується, є вплив наявності благочинної діяльності компанії на суму ПДВ, яку вона буде змушена заплатити.

Читайте також: Дайджест обіцянок депутатів і Президента України за 8.08.-17.08.2014

«Якщо ваше підприємство перерахує 1000 грн на потреби АТО, навіть якщо вам дозволять зарахувати ці 1000 грн до своїх податкових витрат і зменшать вам податок на прибуток на цю суму (як це і повинно бути), то в результаті ви все одно отримаєте 1000 грн витрат, по яких ви не маєте ПДВ накладної. А це означає, що в наявній редакції закону, ця допомога АТО фактично призводить до збільшення суми сплати ПДВ», - сказав економіст.



ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: