Україні потрібне перепрофілювання держслужбовців - експерт

Читать на русском

Доцент кафедри політичної аналітики та прогнозування Національної академії державного управління при Президентові України Юрій Саух переконаний, Україні потрібна програма соціальної адаптації та перепрофілювання державних службовців.

Про це він заявив в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу», щодо обіцянки прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка створити Державну регуляторну службу з метою скорочення кількості чиновників та боротьби з бюрократією.

На думку експерта, за роки незалежності склалась досить неоднозначна ситуація з приводу побудови ієрархії чиновничо-бюрократичного апарату в Україні. З одного боку, було впроваджено значний масив різнорідних реформістських ініціатив, декларативних проектів та програм реорганізації системи державного управління, а з другого, переважно “фасадний” характер або ж політично-ситуативний акцент змін.

Експерт переконанний, що ініціатива голови уряду України з приводу дерегуляції та скорочення кількості інспекцій і контролюючих органів в контексті створення Державної регуляторної служби має стати ефективним засобом формування адекватних умов реалізації виваженої державної політики в умовах трансформаційної суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації.

При цьому, з його слів, вкрай важливим є усвідомлення ряду викликів, що можуть постати в результаті даних дій. Ймовірне зниження якісно-фахового рівня складу управлінського апарату в органах державної влади. Гостро стоїть необхідність реалізації сучасних моделей соціального, політичного та економічного управління і відповідний рівень підготовки державних службовців. Конче потрібна наявність програми соціальної адаптації та перепрофілювання державних службовців.

Підбиваючи підсумки експерт зауважив, що на сьогодні вкрай актуальним є розбалансування та дестабілізація роботи системи державного управління, зважаючи на загрози національній безпеці країни в умовах ведення військових дій.

«Потрібна системна реформа структури організації влади в умовах зміни зовнішньополітичного вектору, масштабних геополітичних перетрубацій, зміни політичної системи та інфраструктурної диверсифікації промислово-економічної діяльності країни», - сказав Саух.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: