Спікер про "питання Тимошенко": скільки правди в обіцянці?

Читать на русском

Володимир Рибак справедливо може пишатися тим, що не тільки за посадою, а й за ступенем впливу входить до реального керівництва країни. Голова Верховної Ради України - людина близька до Президента Віктора Януковича вже багато років. Його думка, безумовно, авторитетна і від неї багато залежить при прийнятті стратегічних державних рішень.

Інша справа, наскільки можна йому, як політику, вірити на слово ? У базі системи "Слово і діло" є сторінка Володимира Васильовича, його обіцянок і рівня їх виконання в динаміці. До слова, він далеко не найбільш "багатообіцяючий" народний депутат. Всього в базі міститься інформація про 31-у обіцянку політика.

Діаграма виконання обіцянок Володимиром Рибаком, м'яко кажучи, не надто оптимістична. Лише 19% обіцянок можна вважати виконаними, 39% не виконані, 42% обіцянок знаходяться в "жовтій" зоні популізму.

Для нас дуже важливою є "червона" зона невиконаних зобов'язань спікера. І саме в ній, як можна переконатися, знаходяться обіцянки, які Рибак давав опозиції: і про призначення виборів в проблемних округах, і про задоволення вимог опозиції, і про прийняття у відповідні терміни законів, необхідних для продовження курсу європейської інтеграції України.

Чому нам так важлива статистика виконання політиком своїх обіцянок? Та тому, що нове зобов’язання Володимира Васильовича вкрай резонансне. Мова йде не більше і не менше, як про задоволення однієї з вимог Європейського Союзу – вирішення проблемного "питання Юлії Тимошенко".

Не далі як у п'ятницю спікер Ради Володимир Рибак запевнив керівництво Литви, що Україна виконає всі вимоги ЄС для підписання асоціації, в тому числі і відправить Юлію Тимошенко на лікування за кордон.

Спікер також запевнив керівництво Литви, що яким би не був тиск з боку Росії, Україна не відступить від своєї мети. "Асоціація з ЄС буде підписана , і ми будемо до цього готові заздалегідь", - зазначив Рибак.

Заява, що й казати, серйозна. Зрозуміло, що спікер повідомив колегам з ЄС саме те, що від нього хотіли чути. Але наскільки можна вірити цьому, ось в чому питання. Динаміку за обіцянками Рибака ми вже продемонстрували, причому з характерною особливістю невиконання гострих політичних обіцянок.

Ситуацію посилює і ще один фактор. У п'ятницю на політичному ток-шоу телеканалу "Інтер" інший видний регіонал - керівник фракції Партії регіонів у парламенті Олександр Єфремов висловився дуже прямо і недвозначно з проблеми Тимошенко.

Він заявив, що представники української влади не отримали жодної пропозиції, яка дозволяла б в юридичному плані звільнити екс-прем'єр-міністра.

"Ми не отримали жодної пропозиції, яка дозволяла б в юридичному плані згідно з нашим законодавством вирішити це питання (звільнення Тимошенко). Всі пропозиції, що стосуються того, що ми повинні змінити Кримінальний кодекс під одну людину, я більш ніж впевнений, не будуть сприйняті суспільством", - заявив Єфремов. За його словами, для направлення Тимошенко на лікування за кордон у Президента України має бути якась законодавча база, якої на сьогоднішній день немає.

"Тимошенко зобов'язана розрахуватися з бюджетом України певною сумою грошей, і Президент повинен це питання вирішити, інакше вже він потрапить під відповідальність як людина, яка прийняла неправомірне рішення. Скільки ми не вели дискусій з представниками Європейського співтовариства, з представниками опозиції, окрім емоцій, нічого немає", - підкреслив він.

Як свідчать дані системи "Слово і діло", Олександр Єфремов також "чистий політик". В діаграмі його обіцянок 35% виконано, 42% не виконано, а зона популізму - 23%.

Його невиконані обіцянки, в основному, відносяться до періоду передвиборчої боротьби, що, в принципі, не новина. У цей період всі політики безсоромно обіцяють золоті гори довірливому виборцеві. І сам виборець вже прекрасно це знає, а тому й не надто засмучується, коли не отримує обіцяного.

Виконані обіцянки - це суміш особистих запевнень і тих слів, за допомогою яких Єфремов озвучував позицію Партії регіонів чи фракції ПР з тих чи інших серйозних питань політичного життя країни і законодавчого процесу.

Таким чином, ми маємо на виході протилежні за змістом слова двох високопоставлених "регіоналів", сказані в один день. Правда, різним аудиторіям. Володимир Рибак запевняв європейців, які дуже хочуть почути від української влади обіцянку вирішити нарешті гостре питання Тимошенко.

Олександр Єфремов формулював позицію влади перед широкою аудиторією політично активних українських телеглядачів. Серед яких, напевно, чимало і прихильників Партії регіонів.

Ці прихильники сьогодні дуже дезорієнтовані. Для того, щоб розуміти це, не потрібно проводити ніяких соціологічних досліджень. ПР обіцяла багато чого, однак сьогодні її керівництво діаметрально змінило курс розвитку країни. Геополітичний вектор спрямований від Росії до Європи, і це викликає великі питання на Півдні і Сході нашої країни.

Ми бачимо бродіння в стані "регіоналів". Гострі заяви стали робити такі "стовпи" партії, як Нестор Шуфрич та інші. На порядку денному - питання про створення не надто численного, але згуртованого проросійського угруповання у складі Партії регіонів чи за її межами.

Ми розуміємо, що "регіоналам" нічого не залишається, окрім як обіцяти "на два фронти", намагаючись утримати свій базовий електорат, але рухаючись у напрямку до асоціації з ЄС.

І все ж пора обіцянок невблаганно закінчується. І зовсім скоро потрібно буде приймати рішення. Непрості, можливо, не дуже популярні . Хтось із двох розглянутих нами сьогодні політиків точно не виконає своєї обіцянки. І ціна цього - не свобода однієї, нехай і важливої людини, а геополітичний вибір усього періоду незалежності України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: