Зростання ціни на соціальні сорти хліба - це безвідповідально - експерт

Читать на русском

Незалежний експерт в сфері аграрної політики, кандидат політичних наук Олексій Якубін вважає, що підвищення цін на соціальні сорти хліба є перекладанням всіх соціальних витрат на плечі звичайних громадян.

Таку думку він висловив «Слову і Ділу», коментуючи обіцянку першого заступника голови КМДА Ігоря Ніконова, щодо стримування ціни на соціальні сорти хліба в Києві.

Експерт зазначив, що за останній рік ціна на хліб для споживачів зросла на 8-10 %, особливо з квітня 2014 року.

«Формально для нового зростання цін на соціальні сорти хліба зараз справді є певні підстави: падіння гривні, збільшення вартості енергоносіїв, транспортних витрат. Тому це не може не позначатися на рентабельності виробництва хлібобулочної продукції», - відзначає Якубін.

Однак, за словами спеціаліста, реально враховуючи соціально-економічну ситуацію в країні, падіння доходів домогосподарств, зупинку збільшення ключових соціальних виплат для населення у цьому році, секвестр бюджету, то таке зростання ціни на соціальні сорти хліба є нелогічним і безвідповідальним. На те це і соціальні сорти хліба, щоб компетентні державні органи утримували на них ціни, компенсуючи виробникам ключові витрати, а виробники не розраховували на дельту з цих продажів, говорить експерт.

Читайте також: Резервний фонд може запобігти зростанню ціни на цукор — Сабій

«Якщо не зростають соціальні виплати - то чому зростають ціни на соціальні сорти хліба? Чому Аграрний фонд так слабко діє у сучасній непростій ціновій ситуації для населення? Ми знову бачимо перекладання всіх соціальних витрат на плечі звичайних громадян, соціально незахищених верств населення. Це не є солідарно в такий непростий для країни час», - резюмував Якубін

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: