Якщо у пляжів немає сертифікації, на них немає і перевірок – експерт

Читать на русском

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко стверджує, що кожного літа в столиці проходять сертифікацію всього 10-12 пляжів.

Про це він повідомив у ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу», відповідаючи на запитання про причини заборони столичною СЕС купатися на 13 пляжах.

«По-перше, потрібно розуміти, що є поняття пляжу, а є поняття ділянки рекреаційного відпочинку. Так от у нас ті місця, де люди засмагають – це не пляжі. Пляж – це ділянка для відпочинку, яка має сертифікацію. Тому більшість зон відпочинку реально не закривають, оскільки на них просто немає сертифікації», – повідомляє фахівець.

У Гідропарку, наприклад, як повідомляє експерт, офіційний пляж – це пляж для інвалідів і дітей. Все інше, за його словами, не сертифіковане. Але тим місцям, які претендують на звання пляжів, зі слів Борейка, куди складніше, ніж тим, які зовсім без документації.

«Щоліта у столиці проходить сертифікацію всього близько 10-12 пляжів. Основні причини відмови в документах – це цвітіння води, відсутність охорони і рятувальників, неочищений пісок і вода, наявність тварин на цих територіях, відсутність туалетів, роздягалень і багато чого іншого», – повідомляє директор еколого-культурного центру.

Що ж до гострих кишкових захворювань, то, зі слів Борейка, інформації про їх спалах не надходило.

«Збудники таких інфекцій у воді є завжди, а при підвищенні температури, цвітінні води і напливі відпочивальників їх процентне співвідношення у воді збільшується. Але перевірок по всіх водоймищах ніхто не робив. Адже якщо у пляжів немає сертифікації, перевірок з боку чиновників теж немає», – резюмує експерт.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: