Антикорупційні ініціативи Порошенка орієнтовані на вибори – експерт

Читать на русском

Виконавчий директор українського інституту аналізу і менеджменту політики Руслан Бортник вважає, що нинішні антикорупційні ініціативи хоча і необхідні, але виглядають «заяложеними» і навіть дивними.

Про це він повідомив «Слову і Ділу», коментуючи ініціативу президента відносно внесення на розгляд парламенту законопроектів про Антикорупційне бюро та антикорупційну стратегію.

«Насправді, ініціатива про створення Антикорупційного бюро гуляє стінами Верховної Ради десятки років. Зараз в парламенті вже зареєстровано два альтернативні законопроекти: перший авторства Чумака, Оробець і Донія, який розроблявся громадськістю і депутатами з 2009 року, другий - Пашинського і Чорновіл», - відзначає експерт.

Обидва законопроекти, за його словами, близькі по суті і різняться за великим рахунком лише в питанні підлеглості бюро. У одному випадку це Кабінет Міністрів, говорить Бортник, в іншому – РНБО.

«У такому разі, спроба внесення абсолютно нового законопроекту не лише натрапить на норму регламенту (14-денний термін альтернативності вже стік), але і може перекреслити роботу депутатів і громадськості впродовж останніх 5 років», - акцентує експерт.

Тому, з його слів, нинішню ініціативу Президента варто оцінювати, швидше за все, з точки зору виборчої компанії, що почалася. Але чи дозволить це поліпшити позиції України в Індексі сприйняття корупції Трансперенсі Інтернешнл, по якому, за інформацією Бортника, Україна спустилась на 144 місце?

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: