Вторгнення в Україну невигідне бізнес-оточенню Путіна − експерт

Читать на русском

Експерт Аналітичної групи «Левіафан» Василь Мокан переконаний у тому, що Володимир Путін може досить швидко прийняти рішення щодо вводу військ в Україну.

Про це він розповів «Слову і Ділу», коментуючи ситуацію зі скупченням російської військової техніки на кордонах з Україною.

«Якщо Путін прийме остаточне рішення вводити війська в Україну, це буде зроблено досить швидко і масово – можливо не тільки на сході, але й на півдні та півночі країни – зі сторони Білорусі та Криму. Імовірність введення військ РФ на територію України зросла, оскільки успішне проведення АТО у Донецькій та Луганській областях значно ослабило позиції проросійських бойовиків. Путіну стає вже важче постачати їм зброю і надавати матеріально-технічне забезпечення», - підкреслює політолог.

Разом з тим, за словами Мокана, для Путіна вкрай важливо, щоб введення військ відбувалося під виглядом «миротворчих сил», хоча насправді це стане фактичним оголошенням в Україні війни і фактом прямого збройного вторгнення.

«Росія є учасником конфлікту в Україні, джерелом дестабілізації східних областей, агресором по відношенню до нашої держави, тому за жодних обставин не може виступати у ролі миротворця. Це розуміємо не тільки ми, але й весь світ. Останнє засідання ООН, на якому члени Ради Безпеки не дали санкції Росії направити у Донецьк і Луганськ конвої з гуманітарною допомогою, лише підтверджує цю тезу», − продовжує Мокан.

За словами експерта, на даний момент концентрація військ РФ на кордоні з Україною є швидше психологічним і політичним тиском на світ, оскільки пряме військове протистояння не вигідне нікому, насамперед бізнес-оточенню Путіна. Крім того, Василь Мокан зазначає, що більшість росіян не підтримують ідею введення військ в Україну, оскільки сприймають конфлікт на сході як внутрішньодержавний процес і громадянську війну.

«Прихильників прямої інтервенції – меншість, проте «Путіна це ніколи не зупиняло», - підсумовує експерт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: