Мета терактів у мирних регіонах – посіяти страх серед українців (ЕКСПЕРТ)

Читать на русском

Головна мета терористичних інцидентів, що прокотилися мирними регіонами України за останні тижні – посіяти страх серед населення. Таку думку в ексклюзивному коментарі “Слову і Ділу” висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

Мова йде, зокрема, про вбивство мера Кременчука Олега Бабаєва, обстріл будинку мера Львова Андрія Садового, спробу вчинення теракту в Дніпропетровську, постійні повідомлення про мінування вокзалів, готелів, торгових центрів та інших об'єктів у Києві та Львові.

“Це одна з основних технологій тероризму, – пояснює Сунгуровський, – такими діями людей роблять вразливими до тих загроз, які несе тероризм, і вбивають їхню готовність до спротиву”.

Експерт пояснює наростання терористичної загрози в мирних регіонах України останніми успіхами антитерористичної операції. “АТО на сході набуває тенденцій до успіху. Бойовиків поступово витісняють із зони проведення операції, тому їм потрібно десь облаштуватись. Частина з них осідатиме серед мирного населення, і це дуже небезпечна ситуація”, – каже Сунгуровський. В таких умовах, додав він, мобілізація бойовиків відбувається “за помахом руки”.

Крім того, експерт побоюється, що розпорошені в інших регіонах України сепаратисти зможуть вчергове дестабілізувати ситуацію в країні цієї осені, скориставшись складним соціально-економічним становищем громадян, загостренням газових відносин з Росією тощо.

“Путін від своїх намірів не відмовився: ідея створення на сході певного анклаву під протекторатом Росії провалюється, тому він намагатиметься дестабілізувати центральну владу в Києві в цілому”, – підсумовує експерт.

Читайте також: Хто і навіщо зазіхає на життя українських мерів та дестабілізує Україну

Нагадаємо, що 26 липня мер Кременчука Олег Бабаєв був застрелений недалеко від свого будинку. Того самого дня будинок мера Львова Андрія Садового був обстріляний із гранатомета РПГ «Муха». Раніше СБУ та Головне управління боротьби з організованою злочинністю МВС знешкодили терористичне угруповання, яке планувало у Дніпропетровську підірвати міст та будівлю облдержадміністрації. Крім того, останніми тижнями постійно надходять повідомлення про мінування різних будівель у Києві та Львові.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: