«Депутатів Київради, які забудуть свої обіцянки, заново не оберуть»

Читать на русском

«Слово і Діло» вирішило поцікавитися в депутата Київської міської ради від партії «УДАР» Богдана Колодія, якою він бачить подальшу роботу Київради, чого очікувати від нової влади пересічним підприємцям і як припинити засилля МАФів у столиці.

Богдан Колодій – директор ТРЦ «Борщагівський», у 2006-2010 рр. був депутатом районної ради, очолює наглядову раду громадської організації «Громадське коло». У Київраду пройшов за 44-м округом Святошинського району від партії «УДАР», є членом постійної комісії Київради з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики.

«СіД»: На адресу «УДАРу» лунають звинувачення в тому, що він провів до Київради значну кількість безпартійних представників бізнесу. Підозри, що ці люди прийшли до Київради вирішувати власні інтереси, не позбавлені підстав...

Б.К.: Якщо люди з бізнесу прийшли на вибори і за них проголосував виборець, я як депутат Київради не бачу в цьому нічого поганого. Ці люди самодостатні, домоглися якоїсь мети в житті. Своєю чергою, депутати-бізнесмени хочуть робити щось хороше для звичайних мешканців Києва, які їм довірилися і віддали за них свої голоси. Що підозрілого в бажанні займатися корисними справами, якими не займалася свого часу команда Черновецького, скажімо?

З 2006 року я перебуваю в партії «УДАР», я увійшов до неї, як тільки вона зароджувалася. Коли Кличко починав свою діяльність у політичній сфері, я вже брав участь у політичному житті міста, був молодіжним лідером у Святошинському районі, після чого став депутатом районної ради Святошинського району – наймолодшим депутатом районної ради в місті Києві. Особисто моє ставлення до партії «УДАР» через роки залишилося на тому ж рівні – я так само підтримую цю політичну силу і вірю в те, що ця партія дасть можливість людям жити по-новому.

«СіД»: Депутат міськради від «УДАРу» Ігор Кононенко припускає формування двох фракцій на базі «ударівців». Як Ви можете прокоментувати слова свого колеги?

Б.К.: Це можливо як мінімум через те, що половина депутатів, які зайшли до Київради, були від «Солідарності», а половина – від «УДАРу». Водночас можу вас запевнити, що ми не суперники, в жодному разі. Ми люди, що як працюють спільно, так і допомагають один одному в наших спільних питаннях, незалежно від того, скільки депутатів пройшло від тієї чи іншої партії. Це не відіб'ється на загальній роботі – поділу в жодному разі не може бути, тому що ті депутати, які вже пройшли на цю мить, однозначно спілкуються між собою, однозначно роблять одну й ту саму роботу. Ми не розділяємо роботу депутатів партії «Солідарність» і партії «УДАР» на дві якісь групи.

«СіД»: Депутати, які балотуються за мажоритарними округами, роздають багато обіцянок безпосередньо жителям свого округу, але далеко не завжди їх виконують. Чи взялися Ви за вирішення якихось проблем свого округу?

Б.К.: Повірте, ті депутати, які наобіцяли купу всього і пройшли до Київради, якщо не підтвердять своїми діями тих слів, які говорили перед виборами, то вони, по-перше, надалі не будуть обрані повторно. Другий варіант: якщо вони ще й живуть в одному будинку з мешканцями, яким наобіцяли всякого, то просто будуть осміяні цими людьми.

У тому окрузі, в якому обирався я, однозначно те, що було обіцяно, буде зроблено. Звичайно, найближчим часом усе зроблено бути не може, але протягом року, повірте, будуть обладнані нові дитячі майданчики. Що стосується спортивних майданчиків, то намагатимемося їх як мінімум оновити. Хочу зауважити, що замість спортмайданчиків, що не підлягають оновленню, будуть повністю побудовані нові за наші гроші. Або це буде бюджет, або це буде фінансування інвесторів і бізнесменів, які знаходяться в тому районі, в якому ми обиралися. Тобто я маю намір залучати інвесторів і бізнесменів, які небайдужі до тієї чи іншої соціальної проблеми, яка на сьогодні існує в моєму окрузі.

«СіД»: Які «гострі кути» Ви бачите в діяльності київських торгових центрів? Адже Ви самі є директором одного з торгових комплексів...

Б.К.: Спочатку треба створити правильну інфраструктуру для того, щоб ми розуміли хоча б загальне функціонування тієї торгової галузі, яка є в Києві. Велика кількість торгових місць та торгових площ, які зараз є, не до кінця цивілізовані, і в принципі не мають права на подальший розвиток через те, що немає повної моделі, як правильно реалізовувати торгівлю.

А все тому, що не було елементарної взаємодії з органами влади, з нашими попередниками, які працювали-працювали, але так і не створили належних умов. Своєю чергою, ми плануємо найближчим часом провести в комісіях з торгівлі та регуляторної політики ті потрібні «рухи» й ті правильні норми закону, за якими підприємці могли б узяти певний патент, можливо, навіть не на півроку, як раніше видавався, і не на рік, а на 5 років. Але це тільки в тому випадку, якщо патент відповідає дійсності, а сама торгова точка знаходиться в тому місці, яке не має жодних заперечень від перевіряльних структур.

«СіД»: Яким Ви бачите вирішення проблеми МАФів?

Б.К.: Однозначно з МАФами треба боротися, тому що вони зараз ростуть, як гриби, причому кожен день вони в нас з'являються в найнесподіваніших місцях.

Перше, що треба зробити, це централізовано отримувати правильні законні дозволи, які видаватимуться Київадміністрацією на підставі того, яке рішення ухвалить комісія та Київрада. Проблема ще й у тому, що сама структура оплати, подання документів та іншого, необхідного для оформлення дозволу на встановлення МАФу, в нас не налагоджена.

Вивезенням та нейтралізацією незаконно встановлених МАФів, на мою особисту думку, повинен займатися Департамент благоустрою міста Києва, і це має бути єдиною структурою.

Не слід також забувати, що МАФи не тільки приносять дохід, а й дають робочі місця. Для цього й варто їх залишати, але потрібно їх робити в такому форматі, щоб вони відповідали тематиці міста Києва та районів, тобто це мають бути цілісні, доцільні, однотипні архітектурні форми.

«СіД»: Які стимули для підприємців могли б підняти рівень виробництва у столиці?

Б.К.: Однозначно розвивати промисловість треба, для цього потрібні дотації країни, міста Києва та його керівництва. У нас на цю мить 90-99% займає торгівля, промисловість – лише 3-5%, не більше. Тому потрібно повернути промисловість тим людям, які мають кадровий стосунок до інженерії і всього іншого, зробити хоча б легке дотування всього цього, що було б однозначно в «плюс», не кажучи вже про вирішення важливих кадрових питань і навіть залучення іноземних інвестицій.

Тобто, якщо є завдання країни, якщо є завдання керівників міста Києва інвестувати саме в промисловість, це однозначно приверне не тільки додаткові кошти до бюджету, а й вирішить важливі питання ринку праці. Необхідно повернути людей, які навчалися за спеціальністю, з торгівлі в промисловість.

«СіД»: Лідер Вашої політсили Віталій Кличко має намір розчистити Майдан від барикад. Яке майбутнє в Майдану, що робити з тими людьми, які досі там?

Б.К.: Майдан, який зібрався й допоміг згуртувати людей – це те, що в подальшому дасть нам можливість іти в бік Європи величезними кроками. Єдине, щоб Європа нас прийняла. На цю мить Майдан залишається, але якщо орієнтуватися на якісь європейські норми, треба починати відновлювати життєдіяльність Києва. Тобто можна залишати якісь функції тим людям, які хочуть залишитися на Майдані і не хочуть нікуди йти. Вони так само будуть спостерігати за подальшою роботою влади, але це не повинно бути окупуванням усього Майдану, це має бути цивілізовано. Будь ласка: можна створити якийсь орган, який дозволяв би контролювати можновладців, назвати його Майданом або Самообороною. Але не на самому Майдані Незалежності – Київ повинен жити, країна повинна жити, Хрещатик повинен функціонувати.

Роман Калініченко, "Слово і Діло"

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: