Відповідальність голів фракцій Верховної Ради України VII скликання

Читать на русском

Почалися чергові парламентські канікули і це дає нам привід звернути увагу на здобутки «слуг народу» - що встигли вони зробити з обіцяного, а що так і лишилося нездійсненими планами. І якщо дослідження роботи кожного з народних депутатів зайняло б досить багато часу, то зосередитися на діяльності лідерів парламентських фракцій досить реально, тим більше, що дехто з них - люди не нові в українській політиці, і це дає підґрунтя для повноцінного аналізу їхньої відповідальності. Отже, відповідальність О. Єфремова, А. Яценюка, В. Кличка, О. Тягнибока та П. Симоненка розглядатиметься на підставі аналізу обіцянок, що були дані ними та виконані за  останні роки.

Сукупна кількість обіцянок перелічених осіб в системі «Слово і діло» складає 340, з яких 67 виконаних, 52 невиконаних та 221 в процесі. Сумарний показник відповідальності складає 20% .

Якщо ж розглянути сукупність показників провладних та опозиційних лідерів, то матимемо наступні показники:

 Провладні (О. Єфремов, П. Симоненко) Опозиційні (А. Яценюк, В. Кличко, О. Тягнибок) 

Всього обіцянок – 105, виконано – 21, не виконано – 26, в процесі – 58.  Сумарний показник відповідальності - 
20%.

Всього обіцянок – 235, виконано – 46, не виконано – 26, в процесі – 163. Сумарний показник відповідальності - 
20%.

1. Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов

В системі «Слово і діло» зареєстровано 39 обіцянок голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, 13 з них отримали статус «Виконано» і 17 – «Не виконано». Зазначимо, що це найменша кількість даних обіцянок у порівнянні з іншими головами парламентських фракцій.

Найбільша кількість обіцянок Олександра Єфремова присвячені політичним процесам та протистоянню фракції опозиційним силам – 14 обіцянок, 2 з них стосувалися проблем забезпечення персонального голосування в парламенті.

9 обіцянок лідера фракції Партії регіонів передбачали визначення подальших дій фракції в парламенті, її законодавчих ініціатив, протидії прийняттю законопроектів політичних опонентів тощо. Досить широке висвітлення в обіцянках політика отримала сфера соціального забезпечення (6 обіцянок), 3 з яких стосувалися вдосконалення пенсійної системи. Порівняно мало оголошено ініціатив політика із законотворчої діяльності - 4 обіцянки. Така ж кількість заяв стосується сфери правоохоронних органів та судочинства, а також економіки та фінансів.

По 3 обіцянки Олександра Єфремова присвячені сферам будівництва та ЖКГ і медицини. Ще 3 обіцянки політика стосувались розвитку сільського господарства та земельних питань.

Нешироко розглянуті в заявах голови фракції Партії регіонів проблеми розвитку підприємництва, спорту та мовне питання – по 1 обіцянці. Не зареєстровано жодної обіцянки з галузей освіти, культури, молоді, оборони, міжнародних відносин тощо.

Виконані обіцянки

Серед 13 виконаних обіцянок Олександра Єфремова найбільша кількість стосуються заяв щодо голосування фракції у Верховній Раді з тих чи інших питань (4 обіцянки).

Зокрема, Фракція Партії регіонів підтримала рішення Верховної Ради про персональне голосування, законопроект про змішану виборчу систему, обмеження максимальних пенсій та законопроект щодо святкування Дня перемоги під Прапором Перемоги.

Серед виконаних обіцянок Олександра Єфремова також слід відзначити створення кардіологічного центру у Луганську на базі 7-ї лікарні. 

Невиконані обіцянки

Серед 17 невиконаних обіцянок Олександра Єфремова найчастіше зустрічаються ініціативи соціального спрямування.

Серед знакових невиконаних обіцянок можна відзначити заяву про те, що протягом 5 років не буде обов'язкової норми щодо виходу жінок на пенсію у 60 років. Зауважимо, що  для жінок була збережена можливість виходу на пенсію в 55 років, однак у цьому випадку розмір пенсії буде зменшуватись на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію. Ця норма буде діяти до 1 січня 2015 року, після чого жінки будуть виходити на пенсію лише в 60 років.

У 2011 році О. Єфремов також обіцяв 3030 квартир для молодих сімей. Натомість,  у 2011 році лише 436 молодих сімей отримали житло від держави. За словами керівника фракції ПР, у 2011 році влада мала виконати всі свої соціальні зобов’язання. Але, як відомо, у тому ж таки  2011 році були урізані пільги чорнобильцям і афганцям, що викликало хвилю протестів по всій країні.

Відсоткове співвідношення тематик обіцянок Олександра Єфремова представлено на діаграмі.

2. Голова фракції Комуністичної партії України Петро Симоненко

В системі «Слово і діло» зареєстровано 105 обіцянок голови фракції Комуністичної партії України Петра Симоненка, 8 з них отримали статус «Виконано» та 9 – «Не виконано».

Найбільше уваги в своїх заявах лідер Комуністичної партії України та однойменної фракції  в парламенті надає економіко-фінансовим питанням. Зареєстровано 17 відповідних обіцянок, 5 з них стосуються внесення змін до існуючої податкової системи. Зазначимо, що Петро Симоненко став єдиним фракційним головою, у кого найбільша кількість обіцянок стосується не політичної, а економічної сфери життя.

Друге місце за кількістю обіцянок Петра Симоненка обіймає соціальна сфера (трудові відносини, заробітна плата, пільги тощо)  - 14 обіцянок.

Таку ж кількість обіцянок дав лідер комуністів й з приводу різних політичних процесів у державі. Зазначимо, що дев’ятьма з них він окреслив плани комуністів з голосування/не голосування в парламенті за ті чи інші питання. Ще 11 обіцянок політика стосуються заявлених ним законодавчих ініціатив.

Багато уваги Петро Симоненко присвятив проблемам промислового комплексу – 10 обіцянок, 4 з них передбачають заходи з націоналізації існуючих підприємств. 8 обіцянок політика передбачають внесення змін до існуючої системи державного управління, 6 – зі сфери будівництва та ЖКГ, ще 4 – з питань міжнародних відносин.

Однак, не зважаючи на широку полеміку комуністів з проблем сільського господарства та земельного питання, лідер комуністів дав лише 4 обіцянки відповідного спрямування.

Зазначимо, що в тематиці обіцянок політика досить рідко зустрічаються питання культури, мови, медицини – по 1 обіцянці, та жодної обіцянки стосовно роботи системи правоохоронних органів і судочинства.

Відсоткове співвідношення тематик обіцянок Петра Симоненка представлено на діаграмі.

 Виконані обіцянки

Петро Симоненко, як лідер комуністів, досить часто робить заяви стосовно голосування фракції КПУ в парламенті. Найбільша кількість як виконаних, так і невиконаних обіцянок політика, присвячені саме цим питанням.

Серед реалізованих обіцянок Петра Симоненка слід відзначити ініціювання відновлення державного статусу свята 7 листопада, негативне голосування фракцією за урядовий проект пенсійної реформи, за законопроекти, що відміняють мораторій на продаж землі, а також позитивне голосування за проект постанови про персональне голосування.

 Невиконані обіцянки

Однак не справдилися обіцянки Петра Симоненка щодо негативного голосування з питань введення змішаної виборчої системи, урядових реформ та підвищення прохідного бар’єру до Верховної Ради, позитивного голосування щодо проведення виборів мера Києва 2 червня 2013 року. Також забув лідер комуністів про обіцянки «розслідувати факти злочинного нецільового використання бюджету під час виборів представниками Партії регіонів» і ініціювання розгляду питання про відповідальність Кабінету Міністрів Азарова.

3. Голова фракції партії «ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк

В системі «Слово і діло» зареєстровано 66 обіцянок голови фракції Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Арсенія Яценюка, 29 з них отримали статус «Виконано» та 18 – «Не виконано».

Найбільша кількість обіцянок політика присвячена політичним процесам в Україні, протиборству з Партією регіонів та іншими провладними високопосадовцями. Було зареєстровано 35 відповідних обіцянок політика, 4 з яких стосуються питання забезпечення персонального голосування в парламенті.

16 обіцянок політика апелюють до правоохоронних органів та судової системи, і найчастіше передбачають звернення до відповідних органів з тих чи інших резонансних справ. Ще 13 обіцянок Арсенія Яценюка стосуються діяльності об’єднаної опозиції, як в парламенті, так і поза його межами - законодавчі ініціативи, взаємодія з міжнародними судовими органами та участь у тих чи інших виборчих процесах. 11 обіцянок голови фракції партії «Батьківщина» стосувалися ініціатив щодо внесення змін до існуючого законодавства та ще 7 – створення в межах парламенту тимчасових слідчих комісій.

Увага політика була також сконцентрована на перетворенні існуючої системи державного управління – створенні нових та реорганізації старих органів влади. Таких обіцянок зареєстровано 10, з них стосуються 5 скорочення витрат бюджету на утримання того чи іншого органу влади, службових пільг та привілеїв.

Також нараховано 9 економічно-фінансових заяв Арсенія Яценюка, 4 з яких передбачають внесення змін до існуючої податкової системи.

Освітніх ініціатив в арсеналі політика нараховується 7, ще 7 - освітньої спрямованості. Зареєстровано 6 обіцянок Арсенія Яценюка щодо покращення соціального захисту населення, з них 4 -  передбачають внесення змін до існуючої пенсійної системи. По три обіцянки розподілено між сферами медицини та охорони здоров’я, культурою, мовним питанням, а також забезпеченням проведення місцевих виборів у Києві.

Показово, що з усіх зареєстрованих в системі «Слово і діло» обіцянок Арсенія Яценюка  - члена Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів і інвалідів - лише 4 стосуються внесення змін до пенсійної системи, і жодної щодо покращення забезпечення інвалідів та ветеранів. Крім того, попри активну полеміку опозиції щодо євроінтеграції, лише 4 обіцянки Арсенія Петровича стосуються інтеграції України до Європейського Союзу, 2 з яких передбачають спрощення візового режиму.

Відсоткове співвідношення тематик обіцянок Арсенія Яценюка представлено на діаграмі.

Виконані обіцянки

Найкраще втілювати свої обіцянки Арсенію Яценюку вдається у сфері законотворчої діяльності -  7 з 29-ти реалізованих обіцянок політика стосуються саме законотворчих ініціатив.

Так, політиком було внесено до парламенту законопроект щодо впорядкування діяльності Конституційного Суду України, змін до Податкового кодексу, регулювання ринку землі, альтернативний законопроект про освіту тощо.

Не слід також забувати і про період роботи Яценюка у виконавчій владі на посаді міністра закордонних справ – у 2007 році він дотримав слова про те, що Україна не посилатиме своїх солдатів до Афганістану; залагодив з Киргизстаном питання вступу України до СОТ; сприяв спрощенню візового режиму з ЄС.

Невиконані обіцянки

Найважче Арсенію Яценюку вдаються обіцянки з протидії законодавчим ініціативам політичних опонентів.

Так, Арсенію Петровичу не вдалося призупинити прийняття мовного закону Колеснічєнка-Ківалова, виборчого закону від Партії регіонів та закону про місцеві вибори 2010-го року. Крім того, Верховна Рада 7 скликання, попри обіцянку Арсенія Петровича, почала працювати до запровадження системи особистого голосування народних депутатів. Подібні порушення трапляються й після внесення відповідних змін до Регламенту ВРУ. Більше того, Арсеній Яценюк так і не створив парламентську комісію для розслідування виборчих фальсифікацій.

4. Голова фракції партії «УДАР» Віталій Кличко

В системі «Слово і діло» зареєстровано 78 обіцянок голови фракції партії «УДАР» Віталія Кличка, 10 з них отримали статус «Виконано» і 7 – «Не виконано».

Підтримуючи загальнопарламентські тенденції, лідер «ударівців» дав найбільше обіцянок з царини політичних процесів, протиборства між провладними та опозиційними силами – 23 обіцянки. Серед них зареєстровано 5 обіцянок щодо забезпечення та підтримки персонального голосування в парламенті. Відзначимо, що це найбільший показник кількості обіцянок з даної тематики серед усіх голів парламентських фракцій.

З огляду на довгий період успішної роботи партії «УДАР» в Київраді, не дивно, що друге місце за кількістю обіцянок Віталія Кличка отримала саме столична тематика. Зареєстровано 9 відповідних заяв. Загалом питання розширення місцевого самоврядування займає чільне місце серед обіцянок лідера ударівців. Так, з 8 обіцянок стосовно вдосконалення системи державного управління, 4 передбачають розширення прав місцевих громад.

Дещо менше обіцянок Віталія Кличка стосувались його законотворчої роботи – 7 ініціатив. Ще 6 обіцянок політика відносяться до питань судочинства та правоохоронних органів, що відображають загальнопартійну риторику люстрації влади та боротьби з корупцією. Це також досить високий показник на у порівнянні з іншими головами фракцій.

По 5 обіцянок політика стосувались сфери соціального забезпечення та економічного розвитку.

З огляду на широку підтримку партії «УДАР» молоддю, їхні проблеми були висвітлені у 4 обіцянках політика. Таку ж кількість обіцянок Віталія Кличка присвячено проблемам розвитку підприємництва.

Як не дивно, але лише 3 обіцянки видатного спортсмена передбачають розвиток спортивної інфраструктури. Стільки ж обіцянок стосуються й розвитку села.

Відсоткове співвідношення тематик обіцянок Віталія Кличка представлено на діаграмі.

Виконані обіцянки

Серед 10 виконаних обіцянок Віталія Кличка вирізняється тематика законотворчої роботи – до парламенту було внесено 4 обіцяні ініціативи (законопроекти про імпічмент глави держави, про столицю та повернення Києву самоврядування, а також ініціювання проведення місцевих виборів у Києві в травні місяці поточного року). 

Невиконані обіцянки

Серед 7 невиконаних обіцянок Віталія Кличка 3 стосуються його політичних заяв. Зокрема, політик не ініціював  відставки уряду та керівництва Нацбанку, вчасно не розрахувався з виплатами по заборгованості працівникам виборчих штабів, а також не оприлюднив у повному обсязі біографії, декларації та відеозвернення кандидатів у народні депутати від його партії.

5. Голова фракції партії «ВО «Свобода» Олег Тягнибок

В системі «Слово і діло» зареєстровано 53 обіцянки голови фракції партії «ВО «Свобода» Олега Тягнибока, 7 з них отримали статус «Виконано» і лише 1 – «Не виконано».

Найбільше уваги Олег Тягнибок приділив політичним процесам та питанням протиборства з політичними опонентами. Відмінною рисою політичних заяв лідера націоналістів є боротьба з комуністичною ідеологією, якій він присвятив 3 обіцянки. На другому місці за кількістю обіцянок Олега Тягнибока  - законотворчі ініціативи політика (12 обіцянок).

По 5 обіцянок лідера партії «Свобода» стосуються системи правоохоронних органів та судочинства, економіки та податків, сільськогосподарських та земельних питань, а також сфери державного управління. Зазначимо, що галузі сільського господарства та земельному питанню Олег Тягнибок приділив уваги більше, ніж всі інші голови парламентських фракцій.

Окремою темою обіцянок лідера свободівців стали питання відбору та контролю за державними службовцями – 3 обіцянки.

Лідер націоналістів також став єдиним з усіх голів фракцій, хто оголосив низку ініціатив з вирішення питання мільйонів українських заробітчан закордоном та дав 3 відповідні обіцянки. Окрім того, лише у лідера націоналістів кількість обіцянок з мовного питання перевалила за 1-2 заяви.

Нешироко розглянута в заявах Олега Тягнибока соціальна проблематика – 4 обіцянки. Лише по одній обіцянці присвятив політик питанням освіти, оборони, міжнародним відносинам, молоді, а також проблемам пенсійної та податкової систем.

Відсоткове співвідношення тематик обіцянок Олега Тягнибока представлено на діаграмі.

Виконані обіцянки

Найкраще лідеру націоналістів вдається реалізовувати свої законотворчі ініціативи – 4 обіцянки із загальної кількості невиконаних обіцянок (7 обіцянок).

Політиком, зокрема, було внесено законопроект про захист української мови, про імпічмент Президента після парламентських виборів 2012 року, законопроекти щодо розвитку української економіки та недопущення прийняття закону «Про мови в Україні».

Невиконані обіцянки

Олег Тягнибок та його партія минулого року вперше потрапили до парламенту, тому більшість обіцянок політика дані на перспективу.  На сьогодні за Олегом Тягнибоком зареєстровано лише одну невиконану обіцянку – щодо знаходження механізму конституціоналізації законів, прийнятих на виїзному засіданні Верховної Ради 4 квітня 2013 року поза межами будівлі парламенту.

Підсумки

Узагальнюючи всю наведену вище інформацію, можемо констатувати, що середній показник відповідальності українських парламентарів наразі є досить низьким – на рівні  20 відсотків. З одного боку це можна пояснити тим, що не минуло ще й року з моменту обрання нового складу Верховної Ради, і лідери фракцій ще не встигли проявити себе у повній мірі. З іншого – в політиці завжди є місце для популізму, питання лише в тому наскільки народ конкретної країни дозволяє регулярно вводити себе в оману, задовольняючись існуючим станом речей. Слід також враховувати, що належність до провладної партій чи опозиції також напряму впливають на ступінь виконання обіцянок через можливість (чи її відсутність) застосування адміністративного та матеріального ресурсу правлячої сили: свідченням тому є показник відповідальності О. Єфремова (33%), або А.Яценюка (28%), який мав змогу реалізувати в практичній площині частину свої обіцянок ще на посаді міністра закордонних справ України. На відміну від своїх більш досвідчених колег, В. Кличко та О. Тягнибок лише опановують мистецтво парламентаризму у якості лідерів своїх партій і фракцій, тому і показники відповідальності поки що досить скромні. Чого не скажеш про Петра Симоненка, який міцно тримається в парламенті на протязі останніх майже двадцяти років, натомість зумів реалізувати лише 12% свої обіцянок, що є найнижчим показником серед усіх розглянутих персоналій. І якщо подібні політики знаходять свою нішу в парламенті від виборів до виборів, то скаржитися на своє життя наші співвітчизники можуть лише самим собі, адже завжди є можливість більш прискіпливо придивитися до того, кого обираєш, і, співставивши всі виконані та невиконані обіцянки, зробити більш тверезий та зважений вибір. 

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: