Відповідальність членів фракцій Верховної Ради України VII скликання

Читать на русском

Напередодні завершення поточної сесії Верховної Ради України аналітики проекту «Слово і діло» спільно з порталом «Дело.ua» вивчили ступінь відповідальності представників фракцій парламенту на предмет виконання обіцянок, що були дані ними перед виборами та за час роботи Верховної Ради VII скликання.

                                                   Партія регіонів
                                               Виконати не вдалося
Борис Колесніков заявив, що Україна проведе чесні та прозорі парламентські вибори . При цьому Юрій Мірошниченко додав, що на виборчих дільницях працюватимуть веб-камери, які дозволятимуть в режимі реального часу спостерігати за процесом підрахунку голосів . Разом з тим, на думку міжнародних спостерігачів (ENEMO, ОБСЄ), виборчий процес відрізнявся від попередніх зростанням кількості порушень, пов'язаних саме із підрахунком голосів і використанням адміністративного ресурсу, а система відеоспостереження фіксувала лише процес голосування, а не підрахунку бюлетенів. Варто зазначити, що сам Мірошниченко відповідний законопроект навіть не підтримав. Не зміг політик проявити себе і на терені боротьби з курінням у стінах парламенту . Так само це поки, що не вдалося і його однопартійцю Володимиру Макеєнку.
Олена Бондаренко з упевненістю говорила про те, що депутати Партії регіонів у новому парламенті будуть голосувати персонально, але вже в перший день засідання Верховної Ради VII скликання були зафіксовані факти голосування депутатами Партії регіонів за своїх колег. Голослівною виявилася депутат і в питаннях охорони здоров'я, заявивши, що перинатальний центр в Луганській обласній клінічній лікарні буде введено в експлуатацію в січні 2013 року : у березні в будівлі все ще проводилися оздоблювальні роботи. Олександр Волков також не вгадав з термінами, спрогнозувавши початок  будівництва  нової баскетбольної арени в Києві в перший місяць весни. 22 квітня відбулася офіційна прес-конференція проекту "Євробаскет-2015", де обговорювалися лише графіки будівництва подібних арен в країні.
Дмитро Святаш та Владислав Лук'янов заявляли, що ціни на хліб не зростатимуть, проте вже в січні поточного року в Харкові, Полтаві та Запорізькій області було зафіксовано підвищення вартості хліба, у тому числі і соціальних сортів. На переконання Нестора Шуфрича, з 1 січня зарплати бюджетників повинні були зрости на 400 - 600 грн . Замість цього Держкомстат зафіксував, що у зазначеному місяці середня зарплата бюджетників була менше, ніж у попередньому році.

                                                 Вдалося виконати
Як і анонсував Михайло Чечетов, до парламентських виборів ніяких змін до виборчого законодавства не вносили. Сергію Тігіпку вдалося виконати обіцянку щодо стабільності національної валюти після виборів, а також домогтися виділення коштів у розмірі 1 370 млн. гривень на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів. За ініціативою Олександра Єфремова фракція Партії регіонів підтримала рішення про реєстрацію народного депутата в сесійній залі за допомогою електронної системи , що унеможливлює її здійснення іншою особою.


                                                   Батьківщина
                                              Виконати не вдалося
Передвиборні програми Олега Медуниці, Володимира Яворівського, Сергія Терьохіна передбачали скорочення витрат на утримання органів влади вдвічі (останні обіцяли до того ж і скасування пільг чиновників), однак жоден із них так і не віддав свій голос за однойменні законопроекти, які згодом були відхилені. Анатолій Гриценко запевняв, що в списках об'єднаної опозиції не буде майбутніх «тушок». Натомість вже в перший день засідання Верховної Ради VII скликання народний депутат Олександр Волков, який був членом партії "Батьківщина", увійшов до складу парламентської фракції Партії регіонів. Так само відмовилися увійти до складу фракції "Батьківщина" Андрій і Олександр Табалови.
На думку Арсенія Яценюка, без введення системи особистого голосування народних депутатів новообрана Верховна Рада не повинна була розпочати роботу , проте в січні поточного року були проголосовані два законопроекти, причому рішення були прийняті шляхом неперсонального голосування. На сам кінець політик пообіцяв, що протягом 6-9 листопада має бути сформована парламентська слідча комісію щодо розслідування виборчих фальсифікацій , однак в зазначені терміни опозиція так і не вклалася.

                                                  Вдалося виконати
Не прив'язуючись до точних дат, Микола Томенко також анонсував створення слідчої комісії для розслідування фактів фальсифікацій на виборах і відповідну постанову було прийнято в березні цього року (за неї проголосували 166 народних депутатів з 382 зареєстрованих у сесійній залі). Напередодні передвиборної агітації Олександр Турчинов заявив, що в об'єднаному виборчому списку опозиції не буде ані дочки Ю.Тимошенко, ані її чоловіка , а також повідомив, що на виборах у Львівській та Івано-Франківській областях будуть висунуті єдині кандидати від опозиційних партій ("Свободи", "Батьківщини", "УДАРу"). Політику вдалося виконати обидві обіцянки. 13 грудня 2012 року під час голосування питання "Про надання згоди на призначення Президентом України Прем'єр-міністром України Азарова М.Я." партія "Батьківщина" не надала жодного голосу "За", в чому до останнього був упевнений В'ячеслав Кириленко .

                                                                    УДАР
                                                     Виконати не вдалося
Віталій Кличко заявляв, що в новообраному парламенті його партія вимагатиме відставки уряду та керівництва Нацбанку. Дійсно, у Верховній Раді був зареєстрований проект Постанови про відповідальність Кабінету Міністрів України, одним із авторів якого був лідер «УДАРу», однак під час голосування сам Віталій Кличко був відсутній у сесійній залі. На думку Валентина Наливайченка, планувалося також, що мовний "закон Колесніченка-Ківалова", буде скасовано на першому ж засіданні майбутньої Верховної Ради. На практиці ж цей закон не був скасований ані на першому засіданні Верховної Ради 7-го скликання, ані під час роботи 1-ї сесії. Віталій Ковальчук анонсував зменшення кількості контролюючих та дозвільних органів, а Павло Розенко обіцяв провести суттєве зменшення ставки ПДВ і ставки податку на прибуток підприємств. Вочевидь, що такі питання важко вирішити перебуваючи в опозиції, але станом на травень 2013 року серед усіх зареєстрованих В. Ковальчуком і П.Розенком  відповідних законопроектів не виявлено.
Валерій Карпунцов заявляв, що "УДАР" зробить все можливе, щоб скасувати незаконне будівництво багатоповерхівки по вулиці Ревуцького, 7-В впритул до дитячого садка. Разом з тим у квітня 2013 року Окружний адміністративний суд міста Києва визнав дане будівництво законним і постановив, що будь-які дії щодо перешкоджання будівельно-монтажним роботам  буде вважатися протиправним.

                                                Вдалося виконати
Починаючи з 12 грудня минулого року, партія "УДАР" разом з ВО "Батьківщина" та ВО "Свобода" виступають як опозиція до нинішньої влади та голосують за опозиційні проекти у Верховній Раді України. Про таке об'єднання напередодні виборів заявляли Артур Палатний та Павло Розенко. Лідер фракції Віталій Кличко реалізував плани у законотворчій діяльності. Прикладом чого є реєстрація у Верховній Раді України законопроектів про столицю , про повернення місту місцевого самоврядування, про проведення місцевих виборів у Києві в травні 2013 року, про імпічмент Глави держави (подачу останнього анонсував і Віталій Ковальчук). Також у січні поточного року у Верховній Раді був зареєстрований анонсований Віктором Пинзеником законопроект , згідно з яким передбачається рівноправне нарахування пенсій для всіх верств населення.

                                                                   КПУ
                                                      Виконати не вдалося
Голова фракції Петро Симоненко обіцяв розслідувати факти злочинного нецільового використання бюджету на виборах представниками Партії регіонів , але на сьогоднішній день жодного законопроекту, що стосувався б даного питання, не зареєстровано. Аналогічна ситуація склалася і з обіцянкою ініціювати розгляд питання про відповідальність Кабміну в парламенті у разі, якщо уряд не затвердить план дій на поточний рік до кінця лютого: проект однойменної постанови був зареєстрований, однак серед авторів представників комуністичної партії не зазначено. Незважаючи на впевненість лідера, не підтримала фракція КПУ і рішення про проведення виборів мера Києва і Київради 2 червня 2013 року .
Як переконував Спиридон Кілінкаров, Компартія не голосуватиме за жодну кандидатуру на пост Прем'єр-міністра від Партії регіонів . Разом з тим у грудні минулого року фракція КПУ у повному складі проголосувала за надання згоди на призначення Президентом України Прем'єр-міністром Миколу Азарова.

На рахунку Комуністичної партії України на даний момент немає жодної виконаної обіцянки.


                                                             Свобода
Незважаючи на те, що лідер "Свободи" Олег Тягнибок не зміг до 21 травня 2013 року знайти механізм конституціоналізаціі "виїзних" законів , на його рахунку вже є реєстрація анонсованих законопроектів про захист української мови з обов'язковим іспитом для держслужбовців , законопроект про імпічмент Президента , а також ряд законодавчих ініціатив, спрямованих на розвиток української економіки.


                                                     Позафракційні
                                                 Виконати не вдалося
Передвиборчі програми Андрія Табалова , Олега Канівця , Володимира Купчака та В'ячеслава Кутового містили пункт, в якому кандидати в народні депутати зобов'язувалися вступити у фракцію Об'єднаної опозиції "Батьківщина" у Верховній Раді VII скликання і не виходити з неї протягом дії мандата, наданого виборцями. У грудні 2012 року Андрій Табалов заявив, що він позафракційний і не планує входити у фракцію Об'єднаної опозиції "Батьківщина", тим самим він порушив ще один пункт своєї програми, згідно з якою мав би написати заяву про складення депутатських повноважень у разі невиконання передвиборчих зобов'язань. У квітня 2013 року Олег Канівець вийшов зі складу фракції "Батьківщина", обґрунтувавши своє рішення бездіяльністю партійних лідерів.
6 червня 2013 року про вихід із фракції "Батьківщина" заявили Володимир Купчак та В'ячеслав Кутовий.
Запропонувати комплексний підхід щодо вирішення проблеми персонального голосування, що включає два пункти: обов'язкову участь депутата в голосуванні та заборону внесення до сесійної зали сторонніх предметів, обіцяв Володимир Литвин, проте в прийнятому в лютому 2013 року Законі «Про внесення змін до статті 47 Регламенту Верховної Ради України (про персональне голосування)» подібних пропозицій не зафіксовано. Володимир Рибак заявляв, що всі фракції в парламенті домовляться про систему контролю за персональним голосуванням депутатів, а також обіцяв на одному із засідань зачитати список відсутніх депутатів та заблокувати їхні картки. На практиці ж виявилося, що навіть у разі фіксації фактів неперсонального голосування конкретних заходів не було вжито, а картки відсутніх депутатів не блокувалися.
Олег Ляшко зареєстрував обіцяний законопроект "Про звільнення Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших політичних в'язнів, а також про притягнення до кримінальної відповідальності всіх причетних до політичних репресій: суддів, прокурорів, слідчих, вищих посадових осіб", проте анонсований ним проект закону "Про заборону Партії регіонів як злочинної організації, яка знищує Україну, обдурила людей, не виконавши жодної передвиборчої обіцянки, доводить до зубожіння громадян України" до цього часу не подавався.

                                                          Вдалося виконати
Виконані обіцянки позафракційних нардепів стосувалися початку законодавчої діяльності з 10 січня 2013 року.



ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: