Дострокові парламентські вибори: можливі варіанти розвитку подій

Читать на русском

Дострокові вибори до Верховної Ради, хоч для них начебто наразі й немає формальних юридичних підстав, поступово стають топ-темою у виступах і заявах українських політиків.

Зокрема, вчора, 16 червня, Президент Петро Порошенко провів зустріч із керівниками парламентських фракцій, на якій піднімалося це питання. Під час неї Глава держави вчергове заявив, що підтримує перезавантаження влади загалом і парламенту зокрема.

Сьогодні новообраний голова фракції УДАР Віталій Ковальчук дещо прояснив, яким чином можливо розпустити Верховну Раду в нинішній ситуації. Зі слів нардепа, на голосування парламенту буде винесено документ про саморозпуск законодавчого органу і призначення дострокових виборів, який згодом підпише Президент. «Ми пропонуємо прийняти рішення про саморозпуск Верховної Ради і звернутися до Президента, щоб призначити дострокові вибори у визначені законодавством строки, а тим часом опрацьовувати виборче законодавство», – зазначив Ковальчук.

Тим часом фракція ВО «Свобода» у свою чергу вже замислилася, за яким законодавством проходитимуть дострокові парламентські вибори й запропонувала свої варіанти «правил гри» на них. «Фракція «Свобода» подала два проекти закону щодо виборів. Це Виборчий кодекс, а також проект закону про внесення змін до закону про вибори народних депутатів, який дозволить провести вибори на пропорційній основі за відкритими списками», – заявив лідер партії Олег Тягнибок.

Варто зазначити, що депутатів підганяють з розпуском парламенту й громадські активісти. Так, сьогодні під стінами ВРУ зібралося кілька сотень протестувальників, які вимагали проведення негайних перевиборів до парламенту.

Про те, коли і за яких умов можуть відбутися дострокові парламентські вибори і які варіанти для цього існують, читайте в інфографіці «Слова і Діла». 

Щоб збільшити ілюстрацію, натисніть на неї

     

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: