Перші кадрові призначення: що ховається в порохівницях президента

Читать на русском

Перший робочий тиждень нового Президента традиційно розпочався з нових кадрових призначень. Ні в кого язик не повертається назвати їх не прогнозованими – про них з 99% впевненістю говорили ще минулого тижня. Але назвати їх традиційними важко.

Перший після Петра, або як четверта влада стає першою

Вперше на посаду очільника канцелярії глави держави призначена людина, яка не є вихідцем з державного апарату. Борис Ложкін – 42 річний колишній керівник «Українського медіа-холдингу» (UMH) – групи, яка об’єднує 50 брендів та є лідером українського медіа-ринку.

З Порошенком Ложкін співпрацює уже 6 років, принаймні до листопада минулого року, вони розвивали медіа-бізнес. Спочатку Петро Олексійович передав в управління Ложкіну свої радіостанції. А пізніше, вони разом купили «Наше радіо», KPMedia (журнал і сайт «Кореспондент», bigmir.net та ін.). Офіційно, Борис Ложкін у 2013 році продав 99,9% акцій відомому младоолігарху Сергію Курченку. А перед тим, Петро Порошенко продав свою частину тому ж Борису Ложкіну. Можливо, так само пізніше, в Адміністрації Президента з’являться нові власники «Рошену», який новий глава держави перед виборами пообіцяв також продати?

До речі, після продажу UMH Group Курченку, Ложкін заявив «Мені було б дуже цікаво побудувати компанію, можливо, ще більшого, ніж UMH, масштабу». І ось всі можливості - 45 млн. працівників – просто глиба, а не компанія. Ось тільки інтересу до політики Ложкін раніше практично не проявляв. До цього призначення піком його політичної кар’єри було депутатство у Харківській міській раді. Як він заявляв, його цікавить виключно компанії, які приносять прибутки.

До речі, щодо прибутків. Глава Адміністрації Президента, за версією його ж видання «Кореспондент», у 2013 році знаходився на 70 місці в списку найбагатших людей України. Його нинішній патрон – на 23.

Окрема тема – Ложкін і Росія. UMH Group спромоглась увійти до десятки найбільших медіа груп Росії. А в минулому році нинішній глава АП отримав почесну грамоту Ради Федерації Росії «за зміцнення добросусідських відносин між Росією і Україною». Відомий блогер Ігор Луценко назвав Ложкіна одним із головних русифікаторів України. Йому приписуються слова, що україномовна преса невигідна в Україні. Цілком достойний перелік чеснот для налагодження зв’язків Адміністрації Президента з російською владою.

Зубко: друге крісло після президентських виборів

Геннадій Зубко до призначення на посаду першого заступника Глави АП був народним депутатом і в. о. керівника Державного управління справами. У Верховну Раду він прийшов у 2012 році, але до цього більшість посад, які він займав у своєму житті, так чи інакше були пов’язані з управлінням бізнесом. Остання – голова правління ПАТ «Житомирський завод огороджувальних конструкцій» (до 2012 року).

З 2006 року цілеспрямовано зайнявся політикою. Був депутатом житомирських міськ- та облради, балотувався на посаду мера. З 2012 року – депутат-мажоритарник від Житомирського округу № 62.

Серед обіцянок Зубка, які варто згадати, – це лишитись у фракції ВО "Батьківщина" до кінця дії свого мандату. І він справді лишався. Навіть не зважаючи на те, що на президентських виборах фактично очолював штаб Порошенка на Житомирщині. Штаб, який закликав лідера "Батьківщини" – Юлію Тимошенко зняти свою кандидатуру з виборів.

Єдину обіцянку із зафіксованих порталом «Слово і діло», яку свідомо не виконав Зубко, – це особисте голосування у Верховній Раді. 20 квітня 2014 року портал «Чесно» зафіксував як народний депутат голосував за себе і за «того парня». І, між іншим, в його виборчій програмі була й обіцянка про кримінальну відповідальність за голосування чужими картками. Цікаво, взагалі існують люди, які готові криміналізувати власні дії?

До чеснот Геннадія Зубка можна сміливо віднести його «проривність». 27 травня, коли офіційно результати президентських виборів навіть ще не були оголошені, він від в. о. Президента тимчасово отримує посаду керівника ДУСі, - установи, через яку проходить фінансування державних органів. До речі, сам Зубко у своїй програмі обіцяв удвічі скоротити фінансування державних установ.

А ще Зубка пов'язують старі дружні стосунки з Петром Порошенком.

І моя молода команда

А от на постійній основі керувати ДУСею буде 30-ти річний Сергій Березенко. До його основного здобутку можна віднести плавне переведення у лютому 2006 році молодіжного крила партії «Собор» у молодіжку Блоку Леоніда Черновецького. Після цього Березенко робить кар’єру у столичній владі. У червні того ж року він стає радником Черновецького, у вересні - керівником Головного управління у справах молоді КМДА. З 2006 до 2011 року - депутат Київської міськради від Блоку Черновецького.

А ще Березенко - племінник Анатолія Матвієнка, того самого, що очолює «Собор», у якому нинішній керівник ДУСі розпочав партійну кар’єру. Матвієнко раніше був головою і Вінницької облдержадміністрації, і НДП, і, в новітній історії - штабу Порошенка в Івано-Франківській області. І завжди – просто давнім другом самого Петра Порошенка.

Моє кредо – завжди

От є в кожній державній установі люди, які «споконвіку» займають керівні посади. Якщо говорити про них виключно з позитивного боку – це хранителі інституційної пам'яті, на них тримається державний апарат. Якщо обєктивно, це люди, які, з одного боку, забезпечують дієвість системи управління, але з іншого – не дають державному апарату кардинально змінитись.

Петро Порошенко залишив заступником у своїй адміністрації (щоправда, лишивши чисельника «перший») Олега Рафальського. Це людина, яка працювала на посадах в адміністрації Президентів Кучми, Януковича, і Турчинова. А з 2010 року – незмінно – на посадах заступника глави президентської канцелярії. І, відтепер, підтримуватиме бойовий дух революційних змін у Адміністрації Президента Порошенка.

До речі, Олег Рафальський практично постійно працював під патронатом Сергія Льовочкіна – і в адміністрації Кучми, і в апараті Прем'єра, а пізніше і АП Януковича. А що, у квітні Порошенко літав в Австрію просто випити філіжанку кави з Фірташем?

І ще одним призначенням стало «переведення» Святослава Цеголка з посади ведучого порошенківського «5 каналу» на посаду прес-секретаря у порошенківську Адміністрацію Президента.

Більшість із новопризначених осіб або не мають, або мають незначний досвід у державному апараті. Чи призведе це до змін? Швидше всього, що так –питання лише в тому, чи стосуватимуться зміни системи чи система просто змінить нових людей, які прийшли в неї.

Як повідомив керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, Порошенко ставить на посади таких людей, з якими йому було б комфортно. Це не дивно. Враховуючи його результат на президентських виборах, йому немає сенсу особливо домовлятись з ким би то не було.

Однак, перефразовуючи вислів із «Хрещеного батька» про «добре слово і пістолет», останні призначення Порошенка можна охарактеризувати фразою «професійність і добрі зв’язки краще, ніж просто професійність». Так що поки що система не змінилась.

І про всяк випадок, нардеп від «Удару» Роман Каплін заявив: «якщо з боку Бориса Ложкіна, Сергія Березенка чи Святослава Цеголко буде непрофесіоналізм чи зрада ідеалів Майдану або необхідності реформ, Президент відправить їх у відставку». Де б ще знайти чіткий перелік ідеалів Майдану. І подивитись, що там конкретно пишуть про олігархів, кумівство та режим Януковича.

Богдан Петренко

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: