Хто такий Борис Ложкін

Читать на русском

З кінця минулого тижня в ЗМІ активно мусується інформація про те, що Адміністрацію Президента за Петра Порошенка очолить медіабізнесмен Борис Ложкін . Новину про це інтернет-видання підхопили з подачі відомого журналіста Мустафи Найєма, який визначив ймовірність даного кадрового призначення на 99%.

Ймовірність призначення Ложкіна підтверджують і політологи. «Вірогідність є. Такого призначення я б не виключав, але й не перебільшував би, оскільки все-таки АП - це не холдинг, і навіть не дуже успішний медіа-холдинг», - зазначив у коментарі «Слову і Ділу» Вадим Карасьов.

У той же час сам Ложкін, якого «підловили» з камерою в день інавгурації, ніяк не прокоментував можливість свого призначення главою АП, відмовчавшись у відповідь на питання журналіста Сергія Лещенка.


Варто сказати, що персона Бориса Ложкіна  є, так би мовити, «широко відомою у вузьких колах» - середньостатистичним громадянам це прізвище мало про що говорить, тоді як серед медійників Ложкін, звичайно - знакова фігура. Політолог Вадим Карасьов зазначає, що саме ця знаковість в медіапросторі і може стати причиною призначення Ложкіна, так як Порошенку дуже важливо завоювати авторитет у ЗМІ.

«Сьогодні у нового Президента може бути тільки один серйозний інститут під контролем - це медіа, враховуючи, що ВР поки не підконтрольна. Еліти теж грають у свою самостійну гру спільно з Президентом, але іноді інтереси можуть і розходитися. Тому для того, щоб почати своє енергійне і результативне президентство Порошенку потрібен контроль над медіа, як політичним і соціальними інститутом», - заявив Карасьов кореспонденту «Слова і Діла».

Політолог додав, що якщо ставити завдання щодо впливу на медіа-ресурси і контролю за ними, то, враховуючи успішний досвід Бориса Ложкіна як медіа-менеджера, кращої кандидатури на посаду голови АП у Порошенка немає.

Зазначимо, що не весь політикум сприймає ймовірне призначення Ложкіна лояльно. Так, відомий громадський активіст Ігор Луценко в жорсткій формі розкритикував таку ініціативу, звинувативши Ложкіна в русифікації українського медіапростору і проросійській позиції.

«Що означає призначення Ложкіна на найближчу до Президента посаду - очевидно. Є тільки один штрих, який треба підкреслити - «примирення» з сепаратистами, ймовірно, буде передбачати фактичну ліквідацію Києвом статусу української мови на Донбасі в обмін на припинення вогню», - написав Луценко у своєму «Фейсбуці».

Ложкіна називають медіабізнесменом і навіть медіамагнатом, варто відзначити, що вся його кар'єра була тим чи іншим способом пов'язана з медіабізнесом. Більш того, на зорі своєї трудової діяльності він навіть побував «в шкурі» рядового репортера - будучи ще неповнолітнім, Ложкін вже працював позаштатним кореспондентом газети «Вечірній Харків».

Борис Ложкін народився 23 жовтня 1971 року в Харкові, отримав вищу освіту за спеціальністю «російська мова та література» в Харківському педуніверситеті. Працював в тому числі і на керівних посадах, в декількох харківських ЗМІ. Першим по-справжньому відомим медіа-активом Ложкіна стала газета «Теленеделя», після чого він заснував "Український Медіа Холдинг", який у різний час включав ряд популярних медіа, серед яких осібно стоять журнал і портал Корреспондент, а також портали BigMir.net і Football.ua. Варто відзначити, що в медіа-бізнесі Ложкін побував бізнес-партнером Петра Порошенка, який також володів акціями в «Кореспонденті». В результаті, Ложкін здійснив одну з найгучніших угод на українському ринку ЗМІ, продавши свою медіа-імперію Сергію Курченко.

Торік журнал «Фокус» оцінив статок Бориса Ложкіна в $ 126 400 000 (101 місце в рейтингу 200 найбагатших українців).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: