Українська влада бореться за стабільність гривні лише на словах

Читать на русском

Курс  гривні продовжує встановлювати антирекорди. І якщо на початку року офіційний курс національної валюти становив 7,99 грн/$, то нині він опустився аж до 12,98 грн/$. Проте навіть попри такі катастрофічні показники нинішня влада не втрачає оптимізму й заявляє,  що незабаром курс гривні стабілізується.


Станом на 15 квітня в системі «Слово і Діло» зафіксовано 35 обіцянок, які стосуються курсу національної валюти. Майже всі обіцянки, які свого часу заявляли тодішні міністри економіки та фінансів, прем’єр-міністри та президент, були висловлені в оптимістичному тоні. Усі політики заявляли, що обвалу гривні в найближчий час не буде. Проте не всім їхнім заявам судилося стати правдою.

Так, у травні 2008 року тодішній перший заступник глави Секретаріату Президента України Олександр Шлапак пообіцяв повернути курс гривні до показника 5 грн/$, однак станом на кінець грудня 2008-го офіційний курс гривні становив 7,7 грн за долар США.

А в березні 2013 року Перший віце-премєр-міністр Сергій Арбузов заявив, що курс національної валюти буде стабільним та прогнозованим. Однак уже наприкінці грудня курс гривні становив 8,2 грн/$, ще через місяць він уже становив 8,5 грн/$, а 5 лютого 2014-го – 9 грн/$.

Наприкінці лютого 2014 року Олександр Шлапак, вже будучи міністром фінансів, заявив, що курс гривні становитиме приблизно 10 гривень за 1 американський долар. Проте йому не вдалося втілити цю обіцянку.

А вже 10 квітня міжбанківський курс пробив психологічну відмітку в 13 гривень і на середину дня становив 13,01 грн/$. Навіть попри такий курс, очільник Нацбанку Степан Кубів заявив, що уряд стабілізує курс гривні, як тільки отримає перший транш МВФ. За словами прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, рішення стосовно кредиту МВФ буде ухвалено протягом найближчих двох тижнів.

Проте, поки рішучих дій влади та підтримки з боку МВФ немає, курс гривні неухильно падає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: