Що чекає на банківську систему Криму

Читать на русском

Після референдуму про входження Криму до складу Росії в жителів півострова почалися проблеми з банківськими операціями: банки обмежили видачу готівкової гривні, заморозили кредитування, а деякі банки взагалі призупинили роботу. І хоча нестачу готівкової гривні в банках уже заповнили, банківські проблеми кримчан не закінчилися.

«У мене кримська прописка, але проживаю в Києві. Два-три роки тому я оформив картку в ПриватБанку, на якій був кредитний ліміт», - розповідає кореспонденту «Слово і Діло» підприємець із Феодосії Андрій Шаповалов. Але приблизно за тиждень до березневого референдуму в Криму він спробував скористатися кредиткою для оплати товарів у магазині, але це в кримчанина не вийшло. «ПриватБанк відмовив мені в наданні кредитної лінії. Коли я зателефонував операторам у банк, мені сказали, що кредитка заблокована, тому що в мене кримська прописка і картка видана у Феодосії», - журиться Шаповалов. Крім того, підприємець розповів, що і його бізнес-партнер у Криму через ПриватБанк не зміг перевести гроші в Київ. Рахунок не працював. Разом з тим інші кримські банки, за словами Шаповалова, функціонують справно. «Банкомати працюють, гроші отримують, перекази на материк і з материка здійснюють», - каже кримчанин.

У ПриватБанку від виниклих проблем не відхрещуються. «У першу чергу, ще на початку березня ми обмежили видачу готівки по картках, тому що на той момент простежувався жорсткий дефіцит готівки. Особливо це було конче необхідно для банку, в якого практично пів-Криму - клієнти», - розповідає «Слову і Ділу» прес-секретар ПриватБанку Олег Серга. І додає, що в індивідуальному порядку кримські картки будуть переоформлюватися в інших областях України, якщо клієнт не мешкає в Криму.

18 березня ПриватБанк встановив максимум з видачі готівкових коштів у банкоматах на території Криму в розмірі 500 грн. Водночас у державному Ощадбанку такий ліміт по Криму вдвічі більший і становить 1000 грн. Крім того, в держбанку «Слово і Діло» запевнили, що вони можуть зняти встановлене обмеження з видачі грошових коштів, але здійснюється це в індивідуальному порядку. За словами представників банку, кримські відділення Ощадбанку працюють, як і раніше, у штатному режимі й банк продовжує кредитування та видачу депозитів кримчанам.

Таку легковажність Ощадбанку не поділяють у Приваті. За словами Олега Серги, ПриватБанк не відновлюватиме повноцінну роботу, поки не буде остаточно визначено правове поле для діяльності українських банків на півострові.

Втім, у Нацбанку «Слово і Діло» запевнили, що тимчасові проблеми з готівковою гривнею в Криму вже вирішені, і банки забезпечені нею повною мірою. Це підтверджує й Серга з ПриватБанку, однак, за його словами, це вже не зовсім актуально. «Крим іде в напрямку рубля, і все це відбувається за абсолютно незрозумілими юридичними нормами», - переконаний прес-секретар ПриватБанку.

Минулого тижня кримчанин Андрій Шаповалов також виявив на своїй приватівській кредитці розрахунковий рахунок у рублях. Але в ПриватБанку запевняють, що рублевих рахунків ніхто не відкривав - банк усього лише перевіряв технічну можливість роботи в рублевій зоні. Хоча в Нацбанку запевняють, що згідно з чинним законодавством єдиним законним засобом платежу на території України, в тому числі і в Криму, є гривня.

Як би там не було, наступного дня після проведення в Криму референдуму про входження до складу Російської Федерації у ПриватБанку ухвалили рішення призупинити свою діяльність на півострові й увести так звані банківські канікули. Всі суми на рахунках були заморожені, а також припинені операції з ними. Головною причиною, з якої банк пішов на подібні заходи, було рішення кримської влади про зміну державного статусу Криму. «З цього дня фактично банки почали перебувати поза будь-яким правовим полем», - пояснює Серга.

Для відновлення своєї роботи в банку чекають чіткого правового механізму, який визначить подальшу долю всіх українських банків у Криму. З одного боку, розповідає Серга, цим питанням займаються російська влада, з іншого - українська. Поки що жодного чіткого механізму або будь-якого розуміння вирішення ситуації ні з одного, ні з іншого боку не видно. «Ми чекаємо на рішення, яке дозволить українським банкам зробити вибір: працювати як філії або як самостійні установи», - ділиться очікуваннями банкірів Серга.

На думку голови Нацбанку Степана Кубіва, щоб забезпечити необхідні умови для банків у кримському регіоні потрібно не менше 3-6 місяців. Втім, у ПриватБанку вважають, що юридично ситуація в Криму вирішиться вже до середини квітня.

Ілона Македон, «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: