Як Тарута боротиметься з нелегальними шахтами

Читать на русском

Губернатор Донеччини Сергій Тарута вирішив оголосити війну нелегальним шахтам. Проте  експерти вважають, що навіть легалізовані копанки завдають непоправної шкоди екології регіону й вугільній галузі країни в цілому.

Легалізація копанок. «Усі, хто бажає, отримає право на законну роботу. А копанки, які не пройдуть легалізацію, будуть закриті», - заявив 25 березня голова Донецької облдержадміністрації. За його переконанням, усі, хто захоче узаконити свою діяльність, буде союзником влади, й вона, своєю чергою, всіляко сприятиме розвитку легального видобутку вугілля. Проте сподівання губернатора розвіює голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. «Якщо ми не доб’ємося введення обмежень на ввезення російського вугілля в Україну та закриття копанок, на економіці та енергетичній безпеці країни можна ставити хрест», - вважає Волинець. «Якщо тіньовий видобуток не припиниться, будуть знищені державні шахти», - запевнив він.

Хоч би там як, але риторика влади не нова. Українські керманичі давно намагаються боротися з нелегальними шахтами, проте остаточно вирішити проблему з копанками поки не вдалося. Проблемою нелегальних шахт переймався і екс-президент Віктор Янукович. За експертними оцінками, за президентства Януковича показники нелегального вугільного бізнесу зросли на 20%  й досягли 6-7 млн. тонн на рік.

У лютому минулого року під час телемарафону «Діалог з країною» тодішній очільник держави пообіцяв «поставити на законну основу» самочинний видобуток. Кампанія з легалізації незаконних шахт продовжувалась. Як заявляв Янукович, швидко цю проблему вирішити неможливо: «Закриваємо (копанки – ред.), реєструємо, не даємо відкривати нові, максимально намагаємося працевлаштувати... Але, на жаль, дуже швидко з цієї проблеми не вийдемо».

Проте в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості розповіли, що головна відповідальність за роботу нелегальних копанок лежить на місцевих органах влади. А Міністерство в цьому питанні лише надає допомогу по змозі, безпосередній же нагляд за «сірим» видобутком вугілля здійснює обласна міліція та прокуратура. «Вже близько 400 копанок легалізовано, решта підпільного бізнесу ведеться під «кришуванням» працівників прокуратури, органів внутрішніх справ та місцевої влади», - переконує «Слово і Діло» Волинець.

Разом з тим, Сергій Тарута обіцяє звільнити область від стихійних шахт усього за два місяці. За словами губернатора, в нього навіть є карта місцезнаходження всіх копанок. І щотижня він планує власним коштом облітати на вертольоті територію, «вражену» незаконним видобутком.

Крім того, Тарута збирається просити парламент посилити відповідальність осіб, які беруть участь у незаконній розробці надр. У квітні минулого року Кабмін вносив у Верховну Раду подібний законопроект, що передбачав посилення кримінальної відповідальності за незаконний видобуток. У листопаді законопроект прийняли за основу, й нині він досі доопрацьовується й чекає на друге читання.

Проте Михайло Волинець вважає, що українське законодавство в цьому питанні досконале, і проблема не в ньому, а в тому, що замість справжньої боротьби з копанками «проводилася лише її імітація».

Екологія та соціальних захист. Однією з головних причин для закриття копанок чиновники та експерти називають екологічну кризу, до якої вони призводять. «Шкода для екології від нелегального видобутку в копанках буде непоправною», – переконаний Волинець. За його словами, порушуються ґрунтові води та питний шар води. Під час створення копанок підпалюються, нищаться ліси, а ґрунт настільки висихає, що згодом там уже нічого не росте.

Закриття копанок тягне за собою ще одну соціальну проблему – безробіття. Як зазначав екс-губернатор Донеччини, а нині народний депутат-регіонал Анатолій Близнюк, копанки – це часто єдиний спосіб для людей заробити якусь копійку, позаяк іншої роботи в регіоні немає.

Волинець, у свою чергу, не згоден з нардепом. «Замість того, щоб створювати робочі місця для людей, вони (місцева влада – ред.) прикривали кримінальний бізнес» – запевняє голова Незалежної профспілки гірників. За його словами, власники копанок не сплачують податки, а місцеві бюджети не наповнюються, як наслідок, занепадають школи, лікарні, бібліотеки, амбулаторії, комунальне господарство.

Ринок вугілля. Як запевняє Тарута, особисто він переймається закриттям підпільних копанок не лише через високу смертність шахтарів-нелегалів та екологічні проблеми від видобутку, але й через проблеми на ринку вугілля, які створює тіньовий видобуток. Губернатор зазначає, що видобуток у копанках створює надлишок на ринку вугілля.

Державні та приватні шахти опинилися в критичній ситуації після появи надлишку вугільної продукції та, як наслідок, зниження цін на неї. Однією з причин перевидобутку вугілля є активізація роботи нелегальних копалень: профіцит на ринку становить близько 5,5 млн. тонн, при тому, що копанки видобувають ще близько 6-7 млн. тонн на рік. Голова Донецької облради Андрій Шишацький теж згоден, що ситуація з реалізацією вугілля на Донбасі критична. За його словами, вугільні склади збільшилися на 163 тис. тонн, а шахта «Південно-Донбаська» взагалі призупинила роботу.

Колишня влада постійно обіцяла гірникам знайти для їхньої продукції нові ринки збуту. Так, минулого року Янукович заявляв, що за підсумками 2013 року обсяг видобутку вугілля в Україні збільшиться на 2 млн. тонн. Однак, за даними Міненерговугілля, 2013 року видобуток вугілля не збільшився, а, навпаки, зменшився на 2,2 млн. тонн. Крім того, Янукович запевняв, що побудує в Україні чотири заводи з газифікації вугілля. А екс-міністр енергетики Едуард Ставицький планував, що ці заводи забезпечать стабільний ринок збуту українського вугілля й країна заощаджуватиме до 4 млрд. кубометрів газу. Ще одним джерелом збуту для гірників є електростанції. Нардеп від Партії регіонів Віктор Туманов обіцяв, що всі теплові електростанції України найближчим часом переведуть на вугілля.

«Самі бачите, наскільки брехливою та непрофесійною була політика минулої влади», – не стримуючи емоцій, каже Волинець. «Знищили інститути, які проектують шахти. Казали, що будуть побудовані заводи з газифікації вугілля – нічого не побудовано. Навіть майданчики не виділили, хоча Народний банк Китаю виділяє під будівництво цих заводів 3,5 млрд. доларів», – запевняє голова Незалежної профспілки гірників. І згадує, що  приблизно років десять тому Янукович обіцяв, що в кожній із шести вугільних областей України закладатимуть, будуватимуть та пускатимуть в експлуатацію по одній шахті щороку. В результаті жодна шахта не спроектована, не кажучи вже про початок будівництва. Переведенням електростанцій на вугілля також ніхто не переймався. «Нічого він (Янукович – ред.) як виходець із Донбасу не зробив для вугільної галузі», – скрушно резюмує Волинець.

Ілона Македон, «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: