Будинок профспілок – трагедія, яку не можна забути

Читать на русском

В ніч з 18 на 19 лютого під час останнього та найстрашнішого штурму Майдану було підпалено столичний Будинок профспілок. Мітингувальники звинуватили в підпалі силовиків, а МВС – представників організації «Правий сектор», які, нібито, хотіли таким чином знищити склади боєприпасів.

Досить швидко навколо події почали поширюватися різноманітні чутки. Приводом для них стали побоювання щодо можливої загибелі великої кількості активістів, які опинилися у вогняній пастці.

Винуватці

Впевненості у причетності силовиків до займання будинку  мітингувальникам давав той факт, що перед пожежею до будівлі профспілок з верхніх поверхів пробралися представники правоохоронних органів. Мітингувальники також стверджують, в коридорі були застосовані бойові гранати і вогнепальна зброя. Невдовзі після проникнення відключився екран Майдану, що знаходився ззовні, та розпочалася пожежа.

Докази ж причетності «Правого сектору» до займання будинку, напевно, були продиктовані закидами до їх радикалізму. Жодних прямих підтверджень причетності радикальних активістів до підпалу не прозвучало.

Щодо причетності силовиків до підпалу висловився й народний депутат Геннадій Москаль. За його словами, Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування протиправних діянь правоохоронних органів під час подій, пов'язаних з масовими акціями суспільно-політичного протесту має дані, що підпал і повне знищення Будинку профспілок здійснив спецпідрозділ СБУ «Альфа», бійці якого пробралися в будівлю з боку готелю, що прилягає з Хрещатика.

«Мета, що була покладена перед антитерористичною операцією «Бумеранг», — не тільки зачистка Євромайдану, але й знищення штабу опозиції, а також усього ресурсного забезпечення, яке знаходилося в Будинку профспілок. За достовірними даними, в процесі підпалу кілька людей було вбито з вогнепальної зброї. Можливо, їхні тіла повністю згоріли», - пояснює Москаль.

Загиблі

Однак занепокоєння викликають не стільки винуватці займання, скільки кількість загиблих. На першому поверсі будинку знаходився польовий госпіталь, де перебували, за словами очевидців, до ста осіб. На інших поверхах також знаходились люди. Нагадаємо, що в будинку знаходились штаб національного спротиву, прес-центр, медпункт, житлові приміщення активістів. На п’ятому поверсі Будинку профспілок знаходився штаб «Правого сектору». Втім, жодних повідомлень щодо постраждалих з їх сторони,не з’являлось.

За офіційними даними ДСНС, протягом рятувальної операції з Будинку профспілок було евакуйовано 41 людину, і «на дослідженій території будівлі постраждалих і жертв немає». Рятувальники припинили роботи після того, як стало відомо про обвали перекриттів між поверхами. На противагу словам рятувальників, вже протягом дня 19 лютого медики-волонтери витягли з Будинку профспілок чотири сильно обгорілих трупи. Вони стверджували, що там залишаються ще десятки загиблих.

Слова активістів підтверджує народний депутат Сергій Соболєв, який знаходився неподалік Будинку профспілок в момент початку пожежі. Він підтверджує, що в госпіталі знаходилось щонайменше сто осіб тяжкохворих, більшість з яких не могли самостійно покинути будівлю. Оцінити загальну кількість людей, що знаходились в будинку в момент пожежі взагалі неможливо.

«Тому, коли я сьогодні чую повідомлення від МНС, що всім відійти від будинку на безпечну відстань, бо там міжповерхові перекриття провалилися, і він може рухнути в будь-який момент, а після цього повідомлення від МНС і міліції про те, що вони там не знайшли жодного обгорілого трупа, у мене на це питання – а вони були там?» – обурюється депутат.

Очевидці стверджують, що на місці трагедії залишився їдкий запах людської плоті. Фото та відео повністю обгорілих людських трупів не залишає причин їм не довіряти. Всі, хто був на місці трагедії, впевнені, що в пожежі загинули десятки людей. Згодом з’явились повідомлення про щонайменше 40 загиблих. Знайдені людські тіла настільки обгоріли, що їх неможливо опізнати.

Сьогодні зрозуміло, що для встановлення істини того, що відбувалось в Будинку профспілок необхідно проводити окреме розслідування із залученням свідків трагедії, адже повідомлення та свідчення дуже різняться один від одного. Пожежа відбувалася в той період, коли заяви офіційних органів, м’яко кажучи, не відповідали реальності, тому обурення очевидців трагедії зрозуміле. Є надія, що ми дізнаємось винуватців пожежі, однак існують сумніви, що ми дізнаємося імена всіх невинних жертв, що згоріли заживо в Будинку профспілок. Зрозуміло одне, ця трагедія не повинна бути забута.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: