Кабмін Яценюка: нові-старі обличчя майбутнього уряду

Читать на русском

Вчора Арсеній Яценюк, як майбутній прем’єр-міністр, на вечірньому віче Майдану погодив кандидатів на отримання портфелів у майбутньому Кабінеті Міністрів (нагадаємо, що сьогодні за запропонований Арсенієм Яценюком уряд має проголосувати Верховна Рада).

В цілому, за словами очевидців, дійство, що відбувалось вчора ввечері на Майдані, погодженням назвати важко. Скоріше, це було оголошення списку спущених народу кандидатур:

Прем'єр- міністр - Арсеній Яценюк (голова фракції партії «Батьківщина»);

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської інтеграції - Борис Тарасюк (народний депутат від «Батьківщини»);

Віце-прем'єр-міністр з гуманітарної політики - Ольга Богомолець (заслужений лікар України, громадський діяч);

Віце-прем'єр-міністр з регіональної політики - Володимир Гройсман (мер Вінниці, віце-президент Асоціації міст України);

Віце-прем'єр-міністр - Олександр Сич (народний депутат від «Свободи», колишній голова Івано-Франківської облради);

Міністр юстиції - Павло Петренко (народний депутат від «Батьківщини», керівник юрдепартаменту партії «Фронт Змін»);

Міністр фінансів - Олександр Шлапак (колишній перший заступник голови Секретаріату Президента України - представник Президента в Кабміні при Президенті В. Ющенко);

Міністр економіки - Павло Шеремета (керівник Київської школи економіки);

Міністр освіти - Сергій Квіт (ректор Києво -Могилянської академії);

Міністр охорони здоров'я - Олег Мусій (лікар, громадський діяч, координатор медичної служби Майдану);

Міністр соціальної політики - Людмила Денісова (народний депутат від «Батьківщини», екс-міністр праці та соціальної політики України);

Міністр екології - Андрій Мохник (народний депутат від «Свободи»);

Міністр культури - Євген Нищук (актор, ведучий на сцені Майдану);

Міністр закордонних справ - Андрій Дещиця (дипломат, спеціальний представник голови ОБСЄ з урегулювання конфліктів, Надзвичайний та Повноважний Посол України в Ісландії);

Міністр аграрної політики - Олександр Мирний (народний депутат від «Свободи»);

Міністр Кабінету міністрів - Остап Семерак (екс-депутат від БЮТу, голова виконавчого комітету партії «Реформи і порядок»);

Міністр палива та енергетики - Юрій Продан (міністр палива та енергетики у коаліційному уряді Юлії Тимошенко);

Міністр молоді та спорту - Дмитро Булатов (підприємець, лідер Автомайдану);

Міністр внутрішніх справ - Арсен Аваков (народний депутат від «Батьківщини», колишній голова Харківської ОДА).

Арсенію Яценюку частково вдалося виконати вимоги Кола Майдану щодо принципів формування нового Кабміну. Нагадаємо, що напередодні активісти Майдану висунули перед колишньою опозицією наступні критерії відбору майбутніх урядовців:

-  професіоналізм: досвід роботи в галузі не менше семи років, в тому числі на керівних посадах - не менше п'яти років;

-  неучасть в державних органах з початку 2010 року на посадах керівника міністерства, голови обласної адміністрації або будь-якій посаді в Адміністрації Президента;

-  відсутність у списку ста найбагатших людей України за рейтингами різних видань;

-  непричетність до порушення прав людини і відсутність інформації про корупційну діяльність.

Стосовно неучасті в органах влади останні три роки та відсутності серед заявлених кандидатур найбагатших людей країни вимоги, справді, виконані. Однак питання професіоналізму викликають великі сумніви. Зокрема, викликало шквал критики призначення актора та ведучого Майдану Євгена Нищука на посаду міністра культури. Не зрозуміло також, яке відношення до спорту має підприємець та лідер Автомайдану Дмитро Булатов. Втім, можна передбачити, що за три місяці каденції нового уряду, що працюватиме до обрання Президента, в деяких міністерствах можуть бути проведені ротації. Крім того, за такий короткий термін новим керівникам урядових відомств навряд чи вдасться встигнути втілити якісь суттєві нововведення.

Варто також відмітити, що на ключові посади Арсеній Яценюк поставив «бувалих» бійців. Зокрема, найважливішими посадами є: віце-прем'єр-міністр з питань європейської інтеграції, яким має стати знаний дипломат з майже 40-річний досвідом служби Борис Тарасюк (саме Борису Івановичу потрібно буде курувати такий важливий напрямок роботи, як співпраця з Євросоюзом); міністр економіки, яким пропонують бути Павлу Шеремету -менеджеру-економісту,керівнику Київської школи економіки, викладачу стратегії та лідерства у провідних бізнес-школах багатьох країн Східної Європи та Азії (саме в співпраці з ним Арсеній Яценюк рятуватиме переддефолтну українську економіку); міністр палива та енергетики – ним має стати Юрій Продан, міністр палива та енергетики у коаліційному уряді Юлії Тимошенко (бажання громадськості бачити всюди нові обличчя зрозуміле, однак Україні вже досить скоро потрібно буде проводити чергові переговори щодо ціни на російський газ, адже завершується перший квартал договору, підписаного Віктором Януковичем у грудні. Тому в Міненергетики повинна бути людина з досвідом); міністр внутрішніх справ, яким планує залишитись народний депутат від «Батьківщини» Арсен Аваков (переслідуваний раніше Віктором Януковичем Арсен Аваков повинен довести до кінця справу покарання посадовців та правоохоронців, винних у знущаннях та смертях мітингувальників).

Слід визнати, що ключові посади в майбутньому уряді займуть представники «Батьківщини», вірні люди Юлії Тимошенко. Врешті решт, чого можна було очікувати, якщо «Батьківщина» сьогодні є найбільшою провладною фракцією в парламенті. Всі інші посади в тимчасовому уряді або технічні, або другорядні.

Як бачимо, в Кабміні Яценюка відсутні представники партії «УДАР». Таким чином, «удар» майбутнього невдоволення діями влади беруть на себе, в першу чергу, представники «Батьківщини» та «Свободи». Натомість, ударівців готують до кращої долі – Віталій Кличко вже заявив, що його кінцевою метою залишається президентське крісло, неодноразово прозвучала вимога проведення дострокових парламентських виборів (зокрема, й від далекоглядного Віктора Пинзеника, який в нинішній уряд йти відмовився). Це означає, що в ударівців є великі шанси отримати провідні посади в майбутньому уряді. В цьому місці важливо запитати себе, а що ми, зрештою, знаємо про ударівців? Окрім партійних босів зі «старої гвардії» (В. Пинзеник, Е. Гурвіц, В. Наливайченко), в партії та фракції одні «темні конячки», які й на Майдані не світились, і в парламенті поводять себе досить стримано (чого не скажеш про «нові обличчя» Верховної Ради з числа свободівців). Для кого і з якою метою вирощувалась партія під назвою «УДАР», і чого чекати від них по приході до влади? Питання, яке громадськості потрібно дослідити заздалегідь.

Крім ударівців, увійти в новий уряд відмовилась народний депутат від «Батьківщини» Леся Оробець, яка досить яскраво проявила себе протягом антиурядових протистоянь. Немає в майбутньому Кабміні і іншого лідера Майдану – Анатолія Гриценка. Можливо, вони також бачать себе в майбутньому уряді.

Насправді, всі процеси досить двозначні. Незадоволення багатьох експертів та активістів запропонованим Кабміном зрозуміле – таку команду, дійсно, важко назвати професіональною, і за спиною активістів Майдану, які отримали другорядні дотаційні відомства, може бути спаплюжено саму ідею спротиву. Втім, не слід бути однозначно песимістичними. Зрештою, нова команда вестиме Україну шляхом євроінтеграції та підписання Угоди про асоціацію. Євросоюз та США, в свою чергу, вимагатимуть від уряду проведення реформ - справжніх реформ, а не окозамилювання. Якщо «нова» влада, з якихось причин, не вестиме державу шляхом євроінтеграції, Євромайдану доведеться піднятися ще раз. Зрештою, глибокий скепсис, що охопив українців після повалення Віктора Януковича, відсутність довіри до політиків, а також пам'ять про загиблих героїв є чи не найпотужнішими джерелами подальшого спротиву. Майдан вже довів, що він вміє воювати, далі він має довести, що вміє й добиватися свого.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: