Київські кінотеатри: рейдерство чи спасіння?

Читать на русском

Влітку минулого року київська влада прийнялася до активного процесу спасіння столичних муніципальних кінотеатрів, в зв’язку з чим отримала рішучий спротив працівників деяких кінотеатрів та громадського активу міста. Проблеми, зокрема, виникли з кінотеатрами «Київська Русь» та «Флоренція». Нещодавно поновився конфлікт навколо історичного кінотеатру «Жовтень».

Плани влади полягають в реорганізації комунальних кінотеатрів, передачі їх під управління єдиній комунальній структурі («Київкінофільм») та, відповідно, виведенні з території кінотеатрів їх нинішніх орендарів. Разом з тим, реалізація задумів влади проходить неоднозначно. Територію кінотеатрів «Київська Русь» та «Флоренція» влітку минулого року міліція фактично брала штурмом. Директор кінотеатру «Київська Русь» прокоментував дії правоохоронців, як «типову рейдерську схему захоплення комунального майна за допомогою державних структур».

Колишній очільник КМДА Олександр Попов пояснював втручання влади в діяльність орендарів муніципальних кінотеатрів іншими причинами: «Багато кінотеатрів без всяких договорів впускають на свою територію орендарів, отримуючи в кишеню великі гроші. У міськвлади немає намірів приватизувати ці кінотеатри або міняти їх цільове використання. Наше завдання - зберегти їх як єдину систему і їх цінову політику».

«Переважна більшість кінотеатрів перебувають у незадовільному стані, мають накопичені борги та перебувають у судових процесах», - додавав до його слів заступник голови КМДА Віктор Корж.

Однак побоювання влади не розділили працівники захоплених кінотеатрів та їх орендатори. Причини хвилюватися, що муніципальні кінотеатри будуть перепрофільовані, раніше не виникали. Навпаки, працівники кінотеатрів саме в діях влади вбачають бажання віддати заклади новим власникам під улаштування розважальних та інших комерційних закладів. Крім того, вищезгадані кінотеатри «Жовтень», «Флоренція» та «Київська Русь» продемонстрували хорошу конкурентоспроможність на тлі великої кількості більш дорогих та сучасних кінотеатрів столиці.

Економічно плачевною можна визнати ситуацію лише стосовно деяких із тих кінотеатрів, що потрапили під наміри КМДА щодо реорганізації. Відносно неконкурентоспроможними на ринку виявилися кінотеатри "Загреб", "Росія", "Кінотеатр ім. Т. Шевченка", "Лейпциг", "Ленінград" та "Братислава". Разом з тим, більшість з них розташовані в густонаселених районах столиці і мають стабільного глядача. Крім того, важко зрозуміти логіку міської влади, котра хоче передати всі муніципальні кінотеатри під контроль одному органу, адже практика доводить, що ефективне управління потребує зацікавленого власника чи інвестора, який прагне забезпечити дохідність власного активу.

Разом з тим, слід погодитись, що більшість приміщень муніципальних кінотеатрів потребують капітального ремонту. Однак реконструювати кінотеатр «Братислава», який одним з перших було закрито і передано КП "Київкінофільм", колишній очільник КМДА Олександр Попов обіцяв ще в 2011 році, і жодних заходів для реалізації своєї обіцянки за більш ніж два роки не здійснив.

Славнозвісний «Жовтень»

Конфлікт навколо одного з найстаріших кінотеатрів Києва «Жовтень» триває вже близько десяти років. ТОВ "Кіноман", що орендує приміщення будівлі кінотеатру на вулиці Костянтинівській, заявляє, що чиновники Київради просто хочуть його виселити. В жовтні 2013 року понад 500 глядачів "Жовтня" та гостей кінофестивалю "Молодість" просили голову КМДА не допустити побідного завершення протистояння, однак він не вжив жодних заходів. Вже через тиждень Господарський суд Києва почне розглядати позов, поданий Київрадою 4 грудня 2013 року.

Відстоювати «Жовтень» обіцяє народний депутат від фракції партії «Батьківщина» Олександр Бргинець. Сама ж адміністрація кінотеатру традиційно шукає підтримку у своїх глядачів.

Відзначимо, що «Жовтень» не входить до муніципальної програми реорганізації кінотеатрів, адже його вже було реорганізовано шляхом приєднання до ТОВ "Кіноман". Крім того, громадські активісти застерігають, що частину Подолу, на якій розташований кінотеатр "Жовтень", чим далі більше забудовують і поблизу самого кінотеатру вже не раз намагалися почати будівництво.

Атака на «Жовтень» в розпал конфлікту навколо реорганізаційної програми для кінотеатрів від столичних чиновників лише підтверджує побоювання щодо невтішних намірів влади. Загалом ситуація навколо київських муніципальних кінотеатрів в черговий раз продемонструвала недовіру громади Києва до дій чиновників, що передбачають зазіхання на столичні землі та нерухомість. Навряд чи глядачі були б проти, аби в занедбаних кінотеатрах провели ремонтні роботи та запропонували цікаву культурну програму, однак влада отримує від них рішучий спротив. 

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: