Протести б’ють по гривні

Читать на русском

Останні декілька років держава планомірно втримувала курс національної валюти в загрозливо стабільному стані. Вражаюча стабільність була забезпечена  жорсткою монетарною політикою (обов’язок експортерів здавати 50% валютних прибутків) та валютними інтервенціями із золотовалютного запасу країни. Так ситуацію вдавалось зберігати останні два роки. Головні високопосадовці країни не припиняли гордитись стабільним курсом національної валюти, не зважаючи на побоювання експертів щодо негативних наслідків таких дій, втрати доходів експортерів, ризик різкого обвалу гривні тощо.

Слідуючи вкрай небезпечним курсом, Нацбанк минулого року вивів на міжбанківський валютний ринок кілька мільярдів доларів. У підсумку золотовалютні резерви скоротилися з 24 млрд. дол. в січні 2013 року до 18 млрд. в грудні. Для порівняння, в середині 2011 року золотовалютні резерви складали близько 37,5 млрд. дол., а Президент Віктор Янукович обіцяв, що вони збільшаться до 40 млрд.

Протести зробили свою справу

З початку антиурядових протестів в Україні стабільність національної валюти сильно похитнулася. Євромайдан не стільки породив економічну кризу (адже здатність до  виживання в складних політичних умовах давно стала характерною особливістю української економіки), скільки викрив застарілі системні економічні проблеми. Відмова МВФ від кредитування української економіки через ігнорування його вимог та запозичення російського кредиту під великі політичні вимоги загнали українських керманичів у глухий кут.

Втім, голова Нацбанку Ігор Соркін ще на самому початку народних протестів пообіцяв забезпечити стабільність валютного та грошово-кредитного ринків в складних умовах. Однак звичний для українців курс 8,2 грн./дол. протягом протестів зник з обмінників. Минулого тижня курс долара на міжбанківській біржі досяг 8,6-8,7 грн. Згодом завдяки відміні парламентом законів «16 січня» та валютним інтервенціям НБУ курс вдалося зафіксувати на рівні 8,5 грн./дол. Експерти відзначають, що на даному показнику курс має затриматися, адже саме такий прогноз було прописано в держбюджеті на поточний рік.

Хитка стабільність

В цілому «воскресіння» валютного курсу, нехай і на тлі політичної кризи, є позитивним, довгоочікуваним кроком. Однак, чи вдасться його зафіксувати на позначці у 8,5 грн./дол. а якщо вдасться, то якою ціною для золотовалютного запасу?

Повертаючись від економіки до політики, зазначимо, що стабілізації політичної кризи найближчим часом очікувати не слід. Після короткочасної розрядки завдяки відміні «законів 16 січня» та відставці Миколи Азарова з поста прем’єр-міністра, ситуація загострилася знову: провладна більшість в парламенті проголосувала за президентський проект закону про амністію, що передбачає звільнення всіх затриманих активістів в обмін на звільнення захоплених адмінбудівель. Такий сценарій розвитку ситуації мітингуальникам не сподобався, а прийнятий закон вже обізвали «законом про заручників».

Загалом політична криза в Україні розгортається хвилеподібним розвитком: після затишшя завжди розпочинається загострення конфлікту. Основи для результативного діалогу між сторонами конфлікту відсутні. Більше того, протягом протистояння виокремились три сторони конфлікту – влада, опозиція та самі мітингувальники. Для останніх парламентський спосіб виходу із кризи здається примарним, що підтверджує голосування за одіозні «диктаторські» закони та неоднозначний закон про амністію.

Якщо ситуація буде загострюватися, паніка серед населення також зростатиме, а, отже, і попит на валюту. У таких умовах Нацбанку буде важче утримувати курс на стабільній позначці. Системна криза ускладниться й у тому випадку, якщо Російська Федерація не надасть Україні черговий транш кредиту до призначення нового Кабміну, про що вже заявили російські Президент та прем’єр-міністр.

Отож політико-економічні фактори та ризики сплелися настільки сильно, що очевидного безболісного виходу із ситуації без втрати для всіх сторін немає. 

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: