Жити з дня на день

Читать на русском

2013 рік виявився нелегким для економіки країни. Попри оптимістичні заяви політиків на початку року, темпи розвитку країни уповільнились, на економічні проблеми наклалася глибока політична криза. Під загрозу невиплати потрапили найголовніші бюджетні статті. Отримавши російський кредит, держава почала розраховуватись з бюджетниками, однак виникла проблема розрахунків по заборгованостям за спожитий газ. В умовах, коли проросійський уряд Миколи Азарова пішов у відставку, і існує примарна перспектива формування опозиційного уряду, російська сторона може вдатися до свого старого методу протидії – газової війни.

Ледве-ледве після перерахування російського кредиту держава розрахувалася з частиною своїх бюджетних зобов’язань. Однак повністю заборгованість по зарплаті погасити не вдалося. Зокрема, складна ситуація з виплатою заробітних плат працівникам «Київпастрансу» була вирішена лише частково:  міська влада погасила заборгованість лише за жовтень та листопад 2013 року, а зарплату за грудень, станом на кінець року, працівники не отримали.

Показовою є ситуація з виплатою віковічних боргів на державних підприємствах. Так, минулого року міністр соціальної політики Наталія Королевська обіцяла, що за підсумками поточного року заборгованість держави по заробітній платі працівників бюджетної сфери скоротиться приблизно на 400 млн. грн. Президент Віктор Янукович ще в жовтні обіцяв виплатити абсолютно усі заборгованості в бюджетній сфері до кінця року.

Однак, за даними Держстату, в 2013 році заборгованість по зарплаті на державних підприємствах та установах скоротилась лише на 48 млн. грн. Протягом року заборгованість по зарплаті на підприємствах була зменшена на 338 млн. грн., проте виникли нові борги в розмірі 282 млн. грн.

Чому російський кредит не допомагає?

Отриманий наприкінці минулого року кредит  від Російської Федерації на 15 млрд. дол. очікуваного результату не приніс. Ще в перші дні після підписання відповідного договору з «Газпромом» колишній прем’єр-міністр Микола Азаров запевнив, що він не стане кредитом «проїдання», а буде направлений на розвиток та модернізацію стратегічних галузей економіки.

Однак перший транш російських грошей пішов на виплату першочергових видатків бюджету. На тлі ускладнень з виплатою основних бюджетних статей держава зіткнулася з проблемою погашення газових зобов’язань.

Борг «Газпрому»

Нещодавно російський «Газпром»  висловив серйозну стурбованість стосовно невиплати української стороною своїх основних фінансових зобов’язань. За словами російської сторони, Київ не тільки не виплачує свої борги, але й не вносить поточних платежів. Нагадаємо, що виплатити заборгованість «Газпрому» в 1 млрд. дол.  міністр енергетики Едуард Ставицький обіцяв спочатку до кінця жовтня, а згодом до кінця 2013 року. Жоден з дедлайнів не був виконаний.

Росіяни відзначили, що навіть фінансова підтримка Росії та значна знижка на природний газ не допомогли Україні розрахуватися за паливо. Київ просить нових відстрочок платежів, посилаючись на політичну нестабільність і борги власних споживачів. Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медвєдєв заявив, що подібні невиплати «змінюють ситуацію, і повинні бути прийняті до уваги при вибудовуванні відносин з новим урядом України».

Ситуація вкрай складна. «Газпром», вочевидь, погодиться на відтермінування виплати заборгованості «Нафтогазу» лише в обмін на забезпечення політичних вимог російської сторони. Зокрема, цілком ймовірно, що Росія наполягатиме на формуванні проросійського уряду. В той же час, такі кроки викличуть невдоволення всередині країни. Американська сторона, що симпатизує протестувальникам, висунула вимогу Президенту, аби новий уряд сприяв «політичній єдності» та «відповідав надіям народу на європейське майбутнє».  Крім того, вони натякнули, що відповідний уряд отримає підтримку Міжнародного валютного фонду.

Опозиція вже заявила, що готова повністю сформувати уряд та взяти на себе всю повноту відповідальності за складну економічну та політичну ситуацію в країні. Однак останнє слово залишається за Президентом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: