Росіяни вдарили по Трипільській ТЕС п'ятьма ракетами Х-69 – ЗМІ

Російські війська завдали удару по Трипільській ТЕС у Київській області п'ятьма ракетами типу Х-69.

Про це з посиланням на джерела у правоохоронних органах повідомляє «Суспільне».

«Попередньо росіяни застосували по Трипільській ТЕС 5 ракет. Усі ракети типу Х-69», – розповіли джерела.

Видання Defense Express з посиланням на свої джерела також підтверджує, що удар був нанесений ракетами Х-69 – це дозвукова крилата ракета для літаків тактичної авіації, яку можна використовувати з Су-34 і Су-35.

Як пише видання, дальність запуску ракет становила близько 400 км, хоча раніше дальність Х-69 оцінювали у 300 км.

Росіяни не вперше використали Х-69 для ударів по Україні: рідкісні випадки були ще в 2023 році, а також у лютому 2024-го.

Вага бойової частини ракети становить близько 310 кг. Головна особливість ракети – можливість наднизького польоту на висоті 20 метрів.

«Незважаючи на те, що ця ракета дозвукова і має меншу бойову частину, ніж гіперзвуковий Х-47М2 «Кинджал», використанням рф саме Х-69 для удару по Трипільській ТЕС, як не дивно, можна вважати найгіршою ситуацією. По-перше, її результативний удар, на жаль, говорить про можливість її проникнення повз очевидно виснажену українську протиповітряну оборону. По-друге, її запуск із літаків тактичної авіації нівелює характерну ознаку масштабних ракетних атак, коли фіксується зліт стратегічних бомбардувальників Ту-95МС та МіГ-31К», – розповіли експерти.

Крім того, її використання саме за рахунок запуску з Су-34 або Су-35 може мати більш масовий характер через більшу кількість носіїв. А дальності 400 км достатньо для ураження значної кількості об'єктів на території України з літаків тактичної авіації.

Нагадаємо, Трипільська ТЕС в Українці була повністю зруйнована внаслідок масованої ракетної атаки рф 11 квітня.

У Центренерго розповіли, чи можна відновити зруйнований об'єкт.

Інші новини про удари по українській енергетиці: ЗМІ зазначає, що росія змінила тактику атак на енергетичну інфраструктуру.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО