Україна та Франція підписали угоду про гарантії безпеки

У п'ятницю, 16 лютого, президенти України та Франції Володимир Зеленський та Емманюель Макрон під час зустрічі в Парижі підписали двосторонню угоду про безпекову співпрацю в межах рамкової декларації «Групи семи» у Вільнюсі 12 липня 2023 року. Угода діятиме десять років.

Про це глави двох держав розповіли на спільній пресконференції після проведених переговорів у Парижі. Також про це звітує Офіс президента України.

«Сьогодні я висловлюю захоплення народу України, а також нашу рішучість продовжувати його довгострокову підтримку. Вона буде такою ж сильною, як і на початку російськлого вторгнення і буде лише посилюватися.

Саме в цьому дусі ми підписали угоду про співпрацю у сфері безпеки. Вона конкретизує забов’язання, які ми взяли з країнами G7 на Вільнюському саміті НАТО у липні минулого року.

Наша підтримка не лише довгострокова, а й колективна, оскільки Велика Британія та Німеччина вже підписали угоду. І саме цим шляхом йдуть всі країни Великої сімки», – заявив Макрон.

Зазначається, що у цьому документі Франція підтверджує свою непохитну відданість стратегічній меті вільної, незалежної, демократичної та суверенної України в межах міжнародно визнаних кордонів із 1991 року, здатної захистити себе зараз та стримати будь-яку можливу агресію в майбутньому.

«Ми сповнені рішучості стояти пліч-о-пліч з Україною, щоб росія програла цю війну», – заявив Макрон після підписання документу.

Згідно з документом, у 2024 році Франція виділить до 3 млрд євро військової допомоги та продовжуватиме надавати підтримку Україні впродовж десяти років його дії.

Зокрема, вона надаватиме військову та цивільну допомогу, «щоб Україна могла захистити свої суверенітет, незалежність і територіальну цілісність від агресії з боку російської федерації».

Нагадаємо, 16 лютого Україна підписала двосторонню безпекову угоду у продовження декларації G7 про «гарантії безпеки» для України з Німеччиною. «Слово і діло» вже розповіло про ключові пункти договору.

Раніше повідомлялося, що президент призначив спецуповноваженого з реалізації гарантій безпеки.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО