В Україні заочно судитимуть голову парламенту Чечні

Завершено розслідування щодо голови парламенту Чечні Магомеда Даудова, який сприяє агресії росії проти України.

Про це повідомила пресслужба СБУ у п'ятницю, 19 січня.

Повідомляється, що з травня 2022 року по жовтень 2023-го Даудов виконував вказівку голови Чечні Рамзана Кадирова про формування штурмових загонів бойовиків для війни проти України.

«За безпосередньої участі Даудова на Північному Кавказі було створено 78-й моторизований полк спецпризначення «північ-ахмат»», а також батальйони «південь-ахмат», «захід-ахмат» та «схід-ахмат»»», – йдеться у повідомленні.

«Згодом ворожі підрозділи включили до складу окупаційних угруповань рф та перекинули до тимчасово захоплених районів Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України», – сказано у повідомленні.

Зазначається, що там кадировці беруть участь у репресіях проти цивільних, викрадають окупантам, які чинили опір.

«Крім того, протягом липня-листопада 2022 року Даудов неодноразово особисто приїздив до тимчасово окупованих Лисичанська, Попасної та Маріуполя. Під час поїздок він зустрічався з ватажками бойовиків та закликав їх до ведення бойових дій проти Сил оборони», – додали в СБУ.

Даудову повідомлено про підозру за трьома статтями ККУ:

  • посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків (ч.5 ст.27, ч.3 ст.110);
  • планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни (ч.5 ст.27, ч.2 ст.437);
  • виправдання, визнання правомірної, заперечення збройної агресії росії проти України, глорифікація її учасників (ч.3 ст.436-2).

Обвинувальний акт вже направлено до суду.

Нагадаємо, Україна повідомила про підозру голові парламенту Чечні у квітні минулого року. Восени повідомлялося, що «вагнерівці» масово переходять до чеченського спецпідрозділу, щоб воювати в Україні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО