Литва направила режиму Лукашенка ноту із закликом призупинити роботу БілАЕС

Міністерство закордонних справ Литви надіслало ноту режиму диктатора Олександра Лукашенка у зв'язку із запуском ще одного енергоблоку Білоруської АЕС.

Заява була опублікована на офіційному сайті зовнішньополітичного відомства.

Литва закликала Білорусь зупинити роботу станції та негайно усунути ризики для екологічної, ядерної та радіаційної безпеки.

У МЗС зазначили, що Мінськ, реалізуючи цей ядерно-енергетичний проект, продовжує ігнорувати вимоги міжнародної спільноти.

«Небезпечна АЕС в Островиці становить загрозу для Європи в цілому, і Литва закликає призупинити експлуатацію енергоблоків №1 і №2 Білоруської АЕС доти, доки не будуть вирішені всі питання, пов'язані з безпекою», – зазначено в повідомленні.

Нагадаємо, Білоруська АЕС знаходиться у Гродненській області, її збудували підрядники з росії. Перший блок БелАЕС було запущено восени 2020 року, а другий – улітку цього року. Будівництво станції велося за кредитні 10 млрд доларів, надані країною-окупантом.

Раніше повідомлялося, що Литва вручила ноту протесту тимчасовому повіреному у справах Білорусі Ярославу Хмелю через погрози першого заступника голови РНБО РБ «пробити коридор» до російського Калінінграда.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО