Спецслужби США мали дані, що ХАМАС ймовірно готує атаку задовго до нападу – CNN

Спецслужби Сполучених Штатів задовго до дня нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль мали інформацію, що угруповання ймовірно готує атаку.

Про це з посиланням на обізнаних співрозмовників повідомляє CNN.

Американська розвідка видала щонайменш дві оцінки, що частково ґрунтувалися на розвідданих від Ізраїлю, з попередженням для Білого дому про наростаючий ризик ескалації ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Зокрема, 28 вересня розвідка попереджала, що ХАМАС готується до ракетних обстрілів Ізраїлю. Про наростаючу ймовірність якихось дій з боку ХАМАС повідомляли й 5 жовтня, а вже наступного дня було повідомлення про незвичайну активність угруповання.

«Втім, у жодній з доповідей не було тактичних деталей чи вказівок на масштаби і жорстокість майбутнього нападу. Достеменно невідомо, чи цими оцінками розвідки ділилися з ізраїльською стороною», – зазначили у виданні.

У неофіційних розмовах співробітники американської розвідки та члени Конгресу відкидають потенційні звинувачення у тому, що США мали би попередити Тель-Авів про загрозу, пояснюючи це тим, що багато розвідданих про Газу все одно надходить через Ізраїль, і американці довіряють професіоналізму ізраїльських спецслужб.

До слова, у ГУР Міноборони України заявили, що росія знала про плани ХАМАС напасти на Ізраїль. Також повідомлялося, що рф передала ХАМАС захоплену в Україні західну зброю і готує провокацію.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО