САП скерувала до суду справу про 60 млн грн збитків порту «Южний»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно 10 осіб, серед яких колишній заступник директора державного підприємства «Морський торговельний порт «Південний». Їм інкримінують завдання понад 60 млн грн збитків.

Про це повідомляє прес-служба САП.

«Прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерував до суду обвинувальний акт за обвинуваченням 10 осіб, серед яких один із заступників директора ДП «МТП «Южний»; колишній заступник директора ДП «МТП «Южний»; колишні та чинні директори приватних компаній та дві співробітниці приватних фірм (посади вказані на момент вчинення злочину), у незаконному заволодінні коштами підприємства «Морський торговельний порт «Южний» у сумі понад 60 млн грн», – інформує прокуратура.

За інформацією «Слово і діло», у справі обвинувачують: експершого заступника директора порту «Южний» Романа Інде, ексзаступника директора порту Олега Трайдакала, підприємця Миколу Жеребцова, а також сімох колишніх або чинних керівників компаній та двох співробітниць цих фірм.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру першому заступнику керівника порту «Південний» та ще десятьом особам у завданні держпідприємству понад 47 млн грн збитків. Слідство встановило, що Інде разом із колишнім заступником директора цього ж держпідприємства Олегом Трайдакалом та керівником приватної компанії Жеребцовим впродовж 2017-2018 років організували схему, через яку держпідприємство незаконно переплатило 47,5 млн грн при закупівлі товарів.

Посадовці діяли у змові та залучили для реалізації своїх планів ще низку осіб, що дозволяло їм повністю контролювати весь процес закупівлі – від формування потреби у закупівлі і складання тендерної документації до контролю за конкурентним середовищем, – аби у підсумку забезпечити перемогу в торгах компаніям, підконтрольним організаторам схеми. Загалом слідство зафіксувало 29 таких тендерів.

В межах розслідування НАБУ і САП встановили нові факти корупції на ДП. Так, у 2017-2019 роках Інде спільно з Трайдакалом, залучивши інших осіб, організували закупівлю тепловозів для потреб держпідприємства. Перемогу у тендері забезпечили підконтрольній організованій групі компанії. За даними слідства, тепловози були несправні і не належали продавцю, як того вимагали умови тендеру та договору. Тим не менше, ДП «МТП «Южний» сплатило за них приватній компанії аванс у понад 13 млн грн.

В подальшому ці тепловози доставили в ДП «МТП «Южний». Однак, комісія держпідприємства, уповноважена ухвалити рішення про взяття їх на баланс, відмовилася це зробити у зв’язку із несправністю тепловоза. Цьому рішенню передували активні слідчі дії детективів НАБУ. Постачальник аванс не повернув. Через що держпідприємство зазнало збитків на суму 13 млн грн. У жовтні 2021 року слідство у справі було завершене.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО