Євросоюз заборонить страхувати танкери з російською нафтою – WSJ

** У шостому пакеті санкцій Європейського Союзу проти росії міститься ще одна заборона, що стосується російської нафти, про який не було згадано публічно. Йдеться про заборону страхування танкерів, які перевозять російську нафту.**

Про це повідомляє американське видання The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела зі складу європейських дипломатів і чиновників.

Так, заборона на страхування танкерів з вантажем російської нафти буде поширюватися на будь-які нафтоналивні судна будь-яких держав, які перевозять російську нафту в будь-яку точку світу. Порт приписки такого танкера і його прапор не матимуть ніякого значення - єдиним фактором відмови в страхуванні буде факт наявності на борту судна вантажу з нафти російського походження.

Вважається, що цей крок може підірвати економічні позиції росії сильніше, ніж європейське ембарго на нафту. Левова частка страхового ринку, який відповідає за світову торгівлю нафтою, знаходиться в руках європейських компаній.

«Ці санкції можуть підірвати зусилля росії продавати свою нафту в Азії, адже європейські компанії страхують більшу частину світової торгівлі нафтою» - сказало виданню одне з джерел.

У Європі визнають, що такий крок може підживити інфляційні процеси. Також поки невідомо, чи вступить заборона в силу відразу ж, або буде якийсь перехідний період.

Нагадаємо, Європейська комісія ініціює впровадження спеціальних мит на російську нафту, які значно підвищать її ціну, якщо країни-члени Європейського союзу не досягнуть домовленості щодо термінів припинення постачань нафти з рф через трубопроводи. Ці постачання не потрапили під нафтове ембарго ЄС.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО