Генсек ООН запропонував створити тристоронню контактну групу за участю України та росії

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш запропонував створити тристоронню групу щодо врегулювання гуманітарних проблем в Україні.

Таку пропозицію Гутерріш озвучив на пресконференції після зустрічі з міністром закордонних справ росії Сергієм Лавровим, передає DW.

До контактної групи можуть увійти представники ООН, України та росії. Вона, за словами Гутерріша, зокрема, забезпечуватиме безпеку евакуаційних коридорів.

Генсек також заявив, що ООН готова повністю мобілізувати свої ресурси для порятунку життів у Маріуполі.

«Тисячі мирних жителів гостро потребують рятівної гуманітарної допомоги, а багато евакуації. Організація Об'єднаних Націй готова повністю мобілізувати свої людські та матеріально-технічні ресурси для порятунку життів у Маріуполі», – сказав він, запропонувавши скоординувати роботу ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста, українських та російських сил, щоб забезпечити безпечну евакуацію мирних жителів з Маріуполя та зокрема, з «Азовсталі».

Крім того, на пресконференції Гутерріш закликав до припинення вогню в Україні: «Ми надзвичайно зацікавлені у тому, щоб знайти шляхи створення умов для ефективного діалогу щодо якнайшвидшого припинення вогню та мирного врегулювання».

Зазначимо, що генсек ООН сьогодні також зустрінеться із володимиром путіним у Москві. А у четвер приїде до Києва для зустрічі із Володимиром Зеленським. Президент України, до слова, розкритикував Гутерріша за таку черговість: «Мені здається, логічніше було б спочатку побувати в Україні, побачити це і вже з цим їхати до росії і говорити з нею. Мені здається, це просто алогічно».

Нагадаємо, раніше в ООН запропонували встановити на території України «Великоднє перемир'я» – припинити бойові дії на чотири дні, починаючи з 21 квітня. Але росія від цієї пропозиції відмовилася.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО