Обмін валют за кордоном: поради від НБУ

Національний банк України рекомендує українцям, які мають намір евакуюватися за кордон, не вивозити з собою готівкову гривню. Краще внести її на свої карткові рахунки в Україні.

Як повідомляє пресслужба НБУ, Українці за кордоном можуть безготівково оплачувати товари і послуги за допомогою платіжних карт, емітованих українськими банками, а також знімати необхідні суми готівкою в іноземній валюті країни перебування.

Конвертація за такими операціями відбуватиметься за курсом, встановленим українським банком-емітентом (а не курсом готівкового обміну).

Під час війни значна частина українців була змушена покинути свої будинки і рятуватися в сусідніх країнах. Громадяни, які залишили країну, маючи з собою готівкову гривню, зіткнулися з неможливістю обміняти її на валюту або змушені здійснювати такий обмін майже за безцінь.

«Національний банк розуміє цю проблему вже працює над її вирішенням з центральними банками сусідніх країн, але це займе час, так що якщо ви ще не перетнули кордон, рекомендуємо поповнити свій банківський рахунок в Україні і безпечно використовувати за кордоном свою платіжну карту, тоді курс конвертації буде набагато краще, ніж курс «чорного ринку», - йдеться в повідомленні.

Раніше в ООН повідомили, що за 13 днів війни України з Росією понад два мільйони українських громадян були змушені втекти до європейських країн.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО