Хакерська атака на держсайти: перші результати розслідування

Сьогодні з'ясувались перші результати розслідування справи про масштабну кібератаку на державні сайти, яке проводили Держспецзв'язку, СБУ та Кіберпол.

Про це повідомляє пресслужба Дії в Telegram.

Відомо, що хакери загалом атакували понад 70 держресурсів, 10 з яких зазнали несанкціонованого втручання. Контент сайтів при цьому змінено не було та витоку персональних даних не відбулося.

«За ініціативи СБУ було відключено важливі державні ресурси, зокрема і портал Дія. Це було необхідно для локалізації проблеми та щоб не допустити поширення атаки. Мобільний застосунок Дія працював та працює в штатному режимі», - повідомили в Дії.

«Зараз ми можемо з великою ймовірністю стверджувати, що відбулася так звана supply chain attack — атака через ланцюжок поставок. Зловмисники зламали інфраструктуру комерційної компанії, що мала доступ з правами адміністрування до вебресурсів, які постраждали внаслідок атаки», - зазначили в відомстві.

Також відомо, що впродовж вихідних фахівці продовжать розслідування, щоб встановити замовників і відповідальних за кібератаку.

Нагадаємо, у ніч 14 січня хакери атакували низку урядових сайтів, зокрема МЗС, МОН, Міненерго, ДСНС, «Дію». На головній сторінці цих сайтів було розміщено повідомлення провокаційного характеру.

У Держспецзв'язку та СБУ сьогодні вранці запевнили, що особисті дані українців не були викрадені, у тому числі - з додатку «Дія».

У ЄС пообіцяли Україні допомогу через кібератаки.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО