Зеленський і Байден провели телефонну розмову: перші підсумки

У неділю, 2 січня, відбулася телефонна розмова між президентом України Володимиром Зеленським і президентом Сполучених Штатів Джозефом Байденом.

«Президент Байден ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати, їх союзники та партнери будуть рішуче реагувати, якщо Росія продовжить вторгнення в Україну», — повідомляє пресслужба Білого дому.

Також лідери висловили підтримку дипломатичним зусиллям з двостороннього діалогу щодо стратегічної стабільності, в НАТО через Раду Росія — НАТО і в ОБСЄ.

«Байден підкреслив прихильність Сполучених Штатів та їхніх союзників і партнерів принципу «нічого про Україну без України». Він висловив підтримку Сполучених Штатів суверенітету і територіальної цілісності України, а також заходам зміцнення довіри для деескалації напруженості на Донбасі», -інформує Білий дім.

Як відомо, торік 9 грудня президенти України та США теж провели телефонну розмову.

За підсумками якої, глава Офісу президента України Андрій Єрмак розповів, що за словами Байдена, США і партнери готові до потужного санкційного удару по Росії, якщо остання зважиться на агресію проти України.

Також він розповів, що Вашингтон готовий включитися в мирний процес по Донбасу.

Нагадаємо, 7 грудня 2021 року відбулися переговори президентів Росії та США у форматі відеоконференції. Вони тривали понад 2 години. Серед іншого порушувалося питання про можливе вторгнення РФ в Україну.

Пізнше 30 грудня 2021 року відбулася ще одна телефонна розмова президента США Джо Байдена із російським президентом Володимиром Путіним. Вона тривала 50 хвилин.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО