Українцям вистачає грошей виключно на комуналку та їжу – експерт

Більшій частині українців впритул вистачає грошей на продукти та оплату комунальних послуг. Ні на що інше українці відкласти просто не в змозі.

Про це заявив голова Асоціації постачальників для роздрібних мереж Олексій Дорошенко в ефірі телеканалу «Україна 24».

«В Україні дійсно останні як мінімум 15 років, за які я бачив статистику, ціна на продукти харчування – це номер один у витратах українців. І як мінімум ще років 10 така ситуація залишиться. Можна сказати, що у нас 45-48% витрат на харчування, і це на харчування вдома. Наприклад, американці на харчування витрачають 6%, при цьому 3% вдома, 3% поза домом, тобто в ресторанах, кафе. У Європі найменше витрачають у Люксембурзі-7,5%. Тобто ми бачимо, що є країни, де люди витрачають кілька відсотків взагалі на все, що вони споживають», — сказав він.

Дорошенко підкреслив той факт, що в Україні ціни на продукти не нижчі, ніж у багатьох країнах, де доходи населення значно більші за українські.

«Українці дійсно багато їдять. Але насправді ми ж розуміємо, що ціни на продукти, на товари, я не кажу про послуги, це окремо. Але ціни на товари і продукти в Україні або такі, як в країнах Європи або інших країнах світу, або навіть трохи вище. Послуги значно нижчі, ніж у середньому по Європі. Це означає, що при нашому доході в 6 разів менше, ніж у поляків, або, наприклад, в 4 рази менше в Україні зарплата, ніж в Китаї, ми з вами маємо ціни або такі ж, або вище. Це означає, що ми витрачаємо гроші на продукти та комунальні послуги, на все інше у нас залишається по кілька відсотків», - резюмував Дорошенко.

Нагадаємо, що в Україні за травень 2021 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 9,5% з 8,4% у квітні, що значно перевищує прогноз, складений Національним банком України.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО